16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Véget ért az afgán menekültek éhségsztrájkja

2002.01.30. 10:21
Véget ért az ausztráliába menekült afgánok tizenöt napos éhségsztrájkja, miután az ausztrál kormány megígérte: menekültügyi kérelmüket "átláthatóbb módon" bírálja el a kormány. A menekültek a tiltakozás extrém formáit választották: összevarrták ajkukat, öngyilkossággal fenyegetőztek, fertőtlenítő szert ittak.

Befejezték a tizenöt napja elkezdett éhségsztrájkjukat azok az afgán menekültek (számszerűen 240-en), akik az ausztrál Woomera táborban tiltakoztak a kormány bevándorlási politikája ellen. A hírt az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Philip Ruddock jelentette be: "A Woomera tábori éhségsztrájknak vége. Ez üdvözölendő fejlemény" - idézte a BBC a miniszter szavait.

A tábort egyelőre nem zárják be

Az éhségsztrájkolók azért szüntették be tiltakozásukat, mert a kormány megígérte: menekültügyi kérelmüket belátható időn belül elbírálják. A hatóságok azonban egyelőre nem költöztették el a menekülteket a Woomera táborból. A menekültekkel tárgyaló kormányszervezet képviselői azt ajánlották a miniszternek, zárják be a tábort. A BBC tudósítója szerint elképzelhető, hogy a befejezésre váró adelaide-i (Dél-Ausztrália) táborba telepítik át a közeljövőben a menekülteket.

Összevarrták ajkaikat

Az afgán menekültek a tiltakozásnak elég extrém formáját választották: a gyermekek öngyilkossággal fenyegetőztek, sampont vagy fertőtlenítőszert akartak inni, illetve többen tiltakozásul összevarrták ajkaikat.

Szigorú marad az ausztrál bevándorlási politika

Az éhségsztrájk beszüntetésére a bevándorlásügyi miniszter múlt hét pénteken is kísérletet tett: akkor azt ígérte, újrakezdik a menekültkérelmek megvizsgálását. Az ügyintézési stopot az afgán menekültek esetében az Afganisztán ellen irányuló amerikai légicsapások elkezdése után rendelték el, arra hivatkozva, hogy háborús helyzetben képtelenség a menekültek identitását felkutatni.

Az újraválasztott ausztrál kormányfő, John Howard nem hajlandó a kemény bevándorlási törvényeken változtatni, szerinte a menekültek kötelező fogvatartása több menedékkeresőt is eltántorított attól, hogy Ausztráliával próbálkozzon. Az országba az elmúlt két évben mindössze nyolcezer illegális bevándorló érkezett, ami elenyészően kevés más fejlett országokhoz képest.  • Hírek
  • Hírek