Viola
-5 °C
-2 °C

Véget ért az afgán menekültek éhségsztrájkja

2002.01.30. 10:21
Véget ért az ausztráliába menekült afgánok tizenöt napos éhségsztrájkja, miután az ausztrál kormány megígérte: menekültügyi kérelmüket "átláthatóbb módon" bírálja el a kormány. A menekültek a tiltakozás extrém formáit választották: összevarrták ajkukat, öngyilkossággal fenyegetőztek, fertőtlenítő szert ittak.

Befejezték a tizenöt napja elkezdett éhségsztrájkjukat azok az afgán menekültek (számszerűen 240-en), akik az ausztrál Woomera táborban tiltakoztak a kormány bevándorlási politikája ellen. A hírt az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Philip Ruddock jelentette be: "A Woomera tábori éhségsztrájknak vége. Ez üdvözölendő fejlemény" - idézte a BBC a miniszter szavait.

A tábort egyelőre nem zárják be

Az éhségsztrájkolók azért szüntették be tiltakozásukat, mert a kormány megígérte: menekültügyi kérelmüket belátható időn belül elbírálják. A hatóságok azonban egyelőre nem költöztették el a menekülteket a Woomera táborból. A menekültekkel tárgyaló kormányszervezet képviselői azt ajánlották a miniszternek, zárják be a tábort. A BBC tudósítója szerint elképzelhető, hogy a befejezésre váró adelaide-i (Dél-Ausztrália) táborba telepítik át a közeljövőben a menekülteket.

Összevarrták ajkaikat

Az afgán menekültek a tiltakozásnak elég extrém formáját választották: a gyermekek öngyilkossággal fenyegetőztek, sampont vagy fertőtlenítőszert akartak inni, illetve többen tiltakozásul összevarrták ajkaikat.

Szigorú marad az ausztrál bevándorlási politika

Az éhségsztrájk beszüntetésére a bevándorlásügyi miniszter múlt hét pénteken is kísérletet tett: akkor azt ígérte, újrakezdik a menekültkérelmek megvizsgálását. Az ügyintézési stopot az afgán menekültek esetében az Afganisztán ellen irányuló amerikai légicsapások elkezdése után rendelték el, arra hivatkozva, hogy háborús helyzetben képtelenség a menekültek identitását felkutatni.

Az újraválasztott ausztrál kormányfő, John Howard nem hajlandó a kemény bevándorlási törvényeken változtatni, szerinte a menekültek kötelező fogvatartása több menedékkeresőt is eltántorított attól, hogy Ausztráliával próbálkozzon. Az országba az elmúlt két évben mindössze nyolcezer illegális bevándorló érkezett, ami elenyészően kevés más fejlett országokhoz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!