Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Bevándorlás és választások Ausztráliában

2001.11.09. 11:08
Az ausztrál tengerészet szerint egy 160 fős bevándorlócsoportot szállító hajó elsüllyedt Ausztrália nyugati partjainál, miután utasai felgyújtották annak fedélzetét. Az incidensben két menekült életét vesztette. A választások elé néző ausztrál miniszterelnök hajthatatlan: ezeket a bevándorlókat sem kívánja befogadni.

Az ausztrál tengerészet pénteki jelentése szerint egy 160 bevándorlót szállító hajó süllyedt el Ausztrália nyugati partjainál. A hajót az Ashmore korallzátony közelében fogták be a hatóságok, és visszafordulásra próbálták kényszeríteni. A bevándorlók nem engedelmeskedte a felszólításnak, és ausztrál vizekre próbáltak evezni.

Az incidensben két asszony meghalt

Egy csapatnyi ausztrál tengerész megpróbált a hajóra jutni, ám a bevándorlók elbarikádozták magukat, majd felgyújtották a hajót. A tűz eloltása nem sikerült, de a süllyedő hajóról az embereket kimenekítették. Az incidensben két idős asszony meghalt.

Vasárnap választanak

Az illegális bevándorlók sorsa egyelőre ismeretlen, annyi biztos csupán, hogy a választások küszöbén álló John Howard miniszterelnök most sem enged keményvonalas álláspontjából, és az ország nem fogadja be őket.

A határozott álláspont tetszik az ausztrálok többségének, így a november 11-i, vasárnapi választásokon a jelenlegi miniszterelnök és konzervatív pártja jó eséllyel indul az újraválasztás felé. Ausztráliában egyébként kötelező szavazni, így 95 százalékos részvételre számítanak. A távolmaradókat - hacsak jó okuk nincs rá - ötvendolláros (kb. hétezer forint) büntetés várja.