Európa aggódik, Haider ünnepel

2000.02.01. 23:24
Felgyorsultak az események Ausztriában. Míg az Európai Unió tagországai hétfőn a kétoldalú kapcsolatok befagyasztását helyezték kilátásba Ausztriával szemben, ha Bécsben kormányba kerül a szélsőjobboldal, addig mára némiképp finomodott a megfogalmazás: Prodi szerint a hétfői nyilatkozat a kétoldalú kapcsolatokra vonatkozott, az Európai Bizottság továbbra is munkakapcsolatban marad az osztrák hatóságokkal, igaz "megmarad az uniós szerződések őrzőjének is". Eközben Bécsben az államfő sűrgős tárgyalásokra hívta Klimát és Wolfgang Schüssellel, a távozó kormány külügyminiszterét

Az álláspontok finomodása valószínűleg a fokozott háttértárgyalások eredménye: az osztrák külügyminiszter keddi nyilatkozatában megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot uniós kollégáival, de részletekkel egyelőre nem szolgált. Eközben Thomas Klestil osztrák elnök kedd délelőtt sürgős egyeztetést kezdett Viktor Klima kancellárral, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökével és Wolfgang Schüssellel, a távozó kormány külügyminiszterével, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjével.

Az EU hétfői közleménye szerint a 14 EU-tagállam nem kezdeményez és nem fogad el semmilyen kétoldalú, hivatalos, politikai szintű kapcsolatfelvételt olyan osztrák kormánnyal, amelyben részt vesz a Jörg Haider vezette Szabadságpárt. Az EU többi tagja nem támogatja, hogy Ausztria képviseloi nemzetközi szervezetekben tisztséget töltsenek be és az osztrák nagyköveteket az EU-országok fovárosaiban csak szakmai szinteken fogadják, politikain nem. A hangsúly finomodott, ám kedden Günter Verheugen német EU-biztos kijelentette: az Európai Bizottság folyamatosan figyelni fogja a megalakuló osztrák kormány politikáját, és cselekedni fog abban az esetben, ha Bécs vét az EU-szerződések ellen - jelentette ki kedden Günter Verheugen német EU-biztos Brüsszelben.

Jörg Haider az Európai Unió által kilátásba helyezett szankciókkal kapcsolatban kijelentette: megdöbbento, hogy milyen kevéssé veszik komolyan a demokráciát és hogy azért fenyegetik meg Ausztriát, mert annak választópolgárai nem úgy szavaztak, ahogyan azt a külföld jónak látná.

Wolfgang Schüssel, a Haider pártjával (FPÖ) koalícióra lépni készülo Osztrák Néppárt (ÖVP)elnöke kijelentette: várják meg, milyen lesz az új kormány személyi összetétele és programja, mielott ítélkeznek fölötte. Schüssel meggyőződésének adott hangot, miszerint a készülo FPÖ-ÖVP program sok aggodalmat eloszlat majd. Mint mondta, a két párt elkötelezi magát az EU-tagság, az euró-övezetben való részvétel, az unió bovítése, reformja és a közös biztonsági struktúra kiépítése mellett.

h
Jörg Haider Thomas Klestil osztrák elnökkel
Az osztrák elnöki hivatal közleménye szerint a szövetségi kormány megalakításával kapcsolatos további döntésekkel Klestil meg kívánja várni az FPÖ és az ÖVP közötti tárgyalások eredményét. Haider kijelentette: reményei szerint keddre befejezodnek a tárgyalások a néppárttal, s akkor a két párt Klestil elé terjeszti a programot, hogy az elnök megtehesse kiegészíto észrevételeit.

A magyar külügyminiszter szerint a jövobeni osztrák helyzet megítélése a kormányprogramtól és a program elfogadását követo tényleges cselekvésektol függ majd. Martonyi János hangsúlyozta: a kampány idoszakában bizonyos aggodalommal és nyugtalansággal hallották az Osztrák Szabadság Párt egyes megnyilvánulásait, de a magyar politikus úgy véli, hogy a Jörg Haider vezette politikai ero azóta elkötelezte magát az európai értékrendszer mellett. Martonyi János hozzátette: bíznak abban, hogy Magyarország csatlakozását az ausztriai fejlemények nem érintik hátrányosan.

Miközben egész Európa aggódik, Jörg Haider több ezer ember körében ünnepelte ötvenedik születésnapját. Hatalmas tömeg, ünnepi műsor (ötven méteres almás rétes, repülő-show, síbemutató és tüzijáték), a nagyobb német tévék, a brit ITN, az amerikai CNN és több hírügynökség illetve a tekintélyes lapok tudósítói fogadták a helikopteren érkező pártvezért. Az AP jelentése szerint egy osztrák közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy jelen pillanatban a választók 33 százaléka szavazna az FPÖ-re (az októberi választásokon a párt 26,9 százalékot szerzett), míg a szociáldemokraták 32,5 százalékot kapnának.  • Tippek
  • Babaváró hitel