Móric
14 °C
17 °C

Előrehozott választások Ausztriában

2002.09.09. 17:05
Wolfgang Schüssel a kormányzó osztrák néppárt (ÖVP) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, felmondja a koalíciót eddigi partnerével és új választások kiírását javasolja az államelnöknek.
A döntés azután született, hogy vasárnap óta szám szerint négy szabadságpárti (FPÖ) miniszter vált meg összes posztjától. Legutóbb Matthias Reichhold közlekedési miniszter jelentette be, hogy megválik tisztségétől. A lemondások a szabadságpárton belüli, Jörg Haider által kirobbantott hatalmi harcnak tudhatók be, ahol a populista politikus hívei kerekedtek felül. Haider nem zárkózott el attól, hogy az új választásokon maga vegye át a párt vezetését.

Schüssel sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, mint korábban nyilatkozta, ő kész lett volna kiszolgálni a négyéves időszakot koalíciós partnerével. A helyzet azonban megváltozott, az FPÖ egyre kevésbé bizonyult megbízhatónak. Mint elmondta, most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb rendeződjön a jelenlegi helyzet, és erre egyetlen megoldásként az új választások kiírása kínálkozik, ezért szeptember 19-én javasolni fogja, hogy a parlament oszlassa fel önmagát. Miután minden parlamenti párt elfogadta az előrehozott választások szükségességét, ez már csak formai kérdés lesz. Az új választásokra Heinz Fischer, a nemzeti tanács elnöke szerint legkorábban november 24-én kerülhet sor.

Riess-Passer az FPÖ hatalmi harcokban vesztes, lemondott pártelnöke bejelentette, hogy október 20-ra pártgyűlést hív össze, ahol megválasztják az új pártvezetést. Thomas Klestil Schüsselel és Riess-Passerrel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy a jelenlegi kabinet eddig az időpontig változatlan formában fennmarad.