Judit
2 °C
7 °C

Előrehozott választások Ausztriában

2002.09.09. 17:05
Wolfgang Schüssel a kormányzó osztrák néppárt (ÖVP) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, felmondja a koalíciót eddigi partnerével és új választások kiírását javasolja az államelnöknek.
A döntés azután született, hogy vasárnap óta szám szerint négy szabadságpárti (FPÖ) miniszter vált meg összes posztjától. Legutóbb Matthias Reichhold közlekedési miniszter jelentette be, hogy megválik tisztségétől. A lemondások a szabadságpárton belüli, Jörg Haider által kirobbantott hatalmi harcnak tudhatók be, ahol a populista politikus hívei kerekedtek felül. Haider nem zárkózott el attól, hogy az új választásokon maga vegye át a párt vezetését.

Schüssel sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, mint korábban nyilatkozta, ő kész lett volna kiszolgálni a négyéves időszakot koalíciós partnerével. A helyzet azonban megváltozott, az FPÖ egyre kevésbé bizonyult megbízhatónak. Mint elmondta, most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb rendeződjön a jelenlegi helyzet, és erre egyetlen megoldásként az új választások kiírása kínálkozik, ezért szeptember 19-én javasolni fogja, hogy a parlament oszlassa fel önmagát. Miután minden parlamenti párt elfogadta az előrehozott választások szükségességét, ez már csak formai kérdés lesz. Az új választásokra Heinz Fischer, a nemzeti tanács elnöke szerint legkorábban november 24-én kerülhet sor.

Riess-Passer az FPÖ hatalmi harcokban vesztes, lemondott pártelnöke bejelentette, hogy október 20-ra pártgyűlést hív össze, ahol megválasztják az új pártvezetést. Thomas Klestil Schüsselel és Riess-Passerrel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy a jelenlegi kabinet eddig az időpontig változatlan formában fennmarad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?