Ágnes
-5 °C
2 °C

Ausztria vasárnap választ

2002.11.22. 13:59
Előre hozott választásokat tartanak vasárnap Ausztriában, elemzők szerint azonban a voksolás kimenetele megjósolhatatlan. Az idő előtti voksolás azért vált szükségessé, mert az Osztrák Szabadságpárt ált1al delegált minisztzerek és az alkancellár egy belharc nyomán lemondott.
Ausztriában vasárnap előrehozott választásokat tartanak, mert az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Haider kezdeményezte belharca nyomán lemondott a párt aktuális elnöke-alkancellárja és több minisztere. Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárja pedig felismerte, hogy az FPÖ továbbra is szembehelyezkedik az Európai Unió bővítésével.

Álmos kampány

A választási kampány lanyhán indult, majd a két nagy, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) - és személy szerint a két pártelnök - közötti kiélezett harccá vált. Tartalmi viták nemigen voltak a kampányban, mert világos, hogy a gyenge konjunktúra és több más tényező miatt egyik párt sem tudja, hogyan finanszírozza választási ígéreteit. A listavezetők televíziós vitáiból kiderült azonban, hogy Schüssel és Gusenbauer nem csak politikai vetélytárs, emberileg sem állhatják egymást, és ennek jelentősége lehet a későbbi koalíciós tárgyalásokon.

Ki kivel lép koalícióra

A koalíciós kérdés ezúttal egyébként is szokatlanul nehéz: a választók a legutóbb leváltott nagykoalíciót kívánják vissza, de a két nagy párt között feszült a viszony, amióta Schüssel legutóbb az SPÖ-nek hátat fordítva az FPÖ hátán lett kancellár. Ám eddigi partnerére nemigen számíthat a Néppárt, egyfelől mert az FPÖ várhatóan csak 10 százalékot szerez, másfelől mert Haider pártja változatlanul ellenzi az EU bővítését, amely mellett a többi párt elkötelezte magát. Az pedig nagy kérdés, hogy a Zöldek és a szociáldemokraták együtt kellő többséget szereznek-e.

A jósolgatásokat tovább nehezíti, hogy a szakértők szerint ezúttal minden eddiginél többen, mintegy másfél millióan fognak másként szavazni, mint legutóbb. A közel 6 millió választóból egymillió még mindig nem döntött.

A néppárti Schüssel

A kormányzó Osztrák Néppárt élén az 1945-ben született Wolfgang Schüssel áll. Politikai karrierjét 1968-ban pártja frakciójának titkáraként kezdte, majd képviselő, gazdasági miniszter volt. 1995-ben választották az ÖVP elnökévé, s azóta több kormányban volt alkancellár és külügyminiszter, 2000. február 4. óta pedig Ausztria kancellárja. Vasakaratával, acél idegeivel és kimagasló taktikai képességeivel szerzett magának tiszteletet. Köztudott róla, hogy mélyen vallásos, jól rajzol, kiválóan játszik több hangszeren, síel és hegyet mászik.

A szociáldemokrata Gusenbauer

Ellenfele, az SPÖ elnöke, Alfred Gusenbauer 1960-ban született, amint gyakran hangsúlyozza, munkáscsaládban. A család - amelyben hagyomány a "vörösök" támogatása - nehezen finanszírozta gimnáziumi tanulmányait. Politikai karrierjét már 1977-ben elkezdte: lakhelyén megszervezte az akkor még Szocialista Párt ifjúsági csoportját. Jogot, majd politológiát és filozófiát tanult az egyetemen, s 1984-ben a Szocialista Párt ifjúsági szervezetének elnökévé választották, a kilencvenes években képviselő volt és egyre feljebb került a pártban. Mígnem az 1999-es választások után az SPÖ és az ÖVP koalíciós tárgyalásainak kudarca nyomán Viktor Klima kancellár-pártelnök távozott, s meglepetésszerűen az alig ismert Gusenbauert tette meg utódának a párt élén. Ő azóta csendben átalakította és részben megfiatalította a pártot, de csak a kampányban bontakozott ki igazán, amikor taktikai érzékről és nagy harci kedvről tett tanúbizonyságot.

Zöldek

Az SPÖ partneréül kínálkozó Zöldek elnöke, Alexander van der Bellen 1944-ben született, és nagyon későn indult a politikában, amikor a Zöldek 1992-ben a Számvevőszék elnökévé jelölték. Addig a gazdaságtudományok professzoraként tanított több egyetemen. 1994-ben parlamenti képviselő lett, és 1997-ben választották a párt elnökévé. Vezetésével a Zöldek 1999-ben 7,4 százalékkal legjobb választási eredményüket érték el, s népszerűségük tovább nőtt.

Szabadságpárt

Az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi elnökére, Herbert Haupt de a párt tényleges vezetője máig Jörg Haider. Az FPÖ aligha jön számításba a következő kormányalakításnál. Haupt tanult szakmája állatorvos. A férfi 1986 óta pártja képviselője, s a 90-es években rövid ideig parlamenti alelnöke volt, míg a legutóbbi választások után a szociális ügyi minisztérium élére került. Pártelnökké idén október 31-én választották meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!