Árpád
-2 °C
3 °C

Osztrák kérdőjel: kit választ Schüssel?

2002.11.26. 12:36
Az osztrák államfő kedd délelőtt kormányalakítási megbízást adott Wolfgang Schüsselnek, az Osztrák Néppárt elnökének. Ausztriában pillanatnyilag Jörg Haider a legnagyobb bizonytalansági tényező, aki hétfőn visszavonta bejelentését: mégsem távozik tisztségéből.
Thomas Klestil osztrák államfő kormányalakítási megbízást adott Wolfgang Schüsselnek, a vasárnapi választásokon elsöprő győzelmet arató Osztrák Néppárt elnökének. Az államfő a kedd délelőtti megbeszélés nyomán újra állást foglalt a "stabil és minél szélesebb parlamenti többséggel rendelkező kormány" mellett. Schüssel a maga részéről jelezte, hogy haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a többi három parlamenti párt - az Osztrák Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és az Osztrák Szabadságpárt - vezetőivel. Ehhez pártjának vezetősége már hétfőn este kijelölte a tárgyaló küldöttség tagjait.

Nem is zárkózott el

A partnerkeresés nehéznek ígérkezik, nem utolsó sorban azért is, mert Jörg Haider hétfői bejelentése ellenére mégsem távozik tisztségéből. Schüsselnek - aki eleddig nem nyilatkozott szándékairól - bármely parlamenti párttal meglenne a szükséges többsége, de azért nehéz a dolga, mert az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek vezetése az ÖVP-vel alakítandó koalíció ellen foglalt állást, ha teljesen nem is zárkózott el egyik sem a kormányban való részvételtől. Marad a kisebbségi kormány, vagy az eddigi partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - amely ellentmondó állásfoglalások sora után most éppen ott tart, hogy szeretné folytatni a koalíciót -, de itt túlságosan nagy bizonytalansági tényezőt jelent Jörg Haider.

Országos politikában nem kíván részt venni

Haider ugyan hétfőn bejelentette, hogy lemond tartományi elöljárói tisztségéről, de igazuk lett azoknak, akik az idei ötödik fenyegetőzést kétkedéssel fogadták: az illetékes testület ülésén - a keddi osztrák lapok szerint "a szokásos megalázkodási rítusokkal" - rá tudták bírni Haidert a maradásra. Ezt követően csupán annyit mondott, hogy az országos politikában nem kíván részt venni, de az eddigiek alapján erre sem vesz senki mérget.

Az SPÖ-vel való koalíció mellett szólhat Schüssel számára, hogy több fontos kérdésben egyetértésre tud jutni a két párt, de áthidalhatatlan a nézeteltérés a biztonságpolitika - ezen belül a semlegesség - kérdéseiben. Ugyanakkor támogatná a koalíciót az államfő, a szükséges reformokhoz kedvező lenne a kétharmadosnál nagyobb többség, és a kormány stabilitással vagy stagnálással, de kitartana a következő választásokig.

A mai FPÖ más

Az FPÖ-vel az ÖVP azonos állásponton van olyan kérdésekben, mint a költségvetési hiány elkerülése, a vadászbombázók vásárlása, az egészségügyi reformok és a privatizálás folytatása, viszont áthidalhatatlannak látszik az ellentét az Európai Unió bővítését illetően, valamint abban, hogy Schüssel az ÖVP-hez átállt és ezzel sok szavazatot az FPÖ-től odavonzó Karl-Heinz Grassert akarja megtenni pénzügyminiszternek.

Az államfő ezt a megoldást nem támogatná - 1999-ben mindent elkövetett megakadályozására -, s egy ilyen összetételű kormány legkésőbb akkor szétesne, amikor az unió bővítéséről kell dönteni. Ugyanakkor a mai FPÖ más, mint az 1999-es: a második helyről a kis pártok közzé esett vissza, s ez jóval szabadabb kezet adna Schüsselnek, mint legutóbb.

Az álláspontok nem egyeznek, de közelíthetők

Végül az ÖVP és a Zöldek egyetért vagy közös álláspontra tud jutni az EU-bővítés, az ökoszociális piacgazdaság, a költségvetési hiány elkerülése és az idegenrendészet kérdéseiben, de nem áthidalható az ellentét a biztonságpolitika, az egyneműek házassága és a drogpolitika ügyében.

Mindhárom változatban akad számos kérdés, amelyben az álláspontok nem egyeznek, de közelíthetők. Ugyanakkor az eddigi ellenzéki pártok számára a kérdés eldöntése lélektani probléma is: az SPÖ-nek azért, mert nem könnyű megemésztenie első helye elvesztését - különösen mivel ebben taktikai hibák sorával maga is vétkes - és kormányzati szerepet vállalni egyértelmű ÖVP-irányítás mellett. A Zöldek esetében pedig az ÖVP rontotta el a viszonyt a kampány során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?