Kinevezték az új osztrák kormányt

2003.02.28. 17:29
2000-hez hasonlóan most is mosolytalanul iktatta be az ÖVP-FPÖ koalíciós kormányát Thomas Kleistil osztrák államfő. A frissen kinevezett minisztereknek azonban most nem kellett föld alatti alagúton keresztül elhagynia az elnöki palotát. A választásokon meggyengült Szabadságpárt két tárcát kapott.
Letette a hivatali esküt az új osztrák kormány. Ausztria új vezetését a 2001-ben megbukott koalícióhoz hasonlóan z Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPŐ) szövetsége adja. a kormány kinevezését Thomas Kleistil - hasonlóan az előző koalíció 2000. évi beiktatásához - mosolytalanul írta alá.

Nem kellett a föld alatt menekülniük

A két párt koalíciókötése 2000-ben még Európa-szerte felháborodást váltott ki, a tüntetések miatt a beiktatási ceremóniáról a frissen kinevezett kormánytagoknak föld alatti alagúton keresztül kellett távoznia. Bár most nem kellett ehhez hasonló méretű demonstrációra számítani, a rendőrség már délelőtt kordonnal tartotta távol a tüntetőket.

Gyengült az FPÖ

Az ÖVP és az FPÖ vezetése pénteken hagyta jóvá a koalíciós szerződést. A választások után 96 nappal kötött megállapodás szerint a szélsőjobboldali FPÖ két miniszteri posztot kapott, Herbert Haupt pártelnök alkancellári pozíciója mellett megtarthatja a szociális tárca egy részét, és helyén maradt Dieter Böhmdorfer igazságügyi miniszter is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla