Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Asszonyt választhat államfőnek Ausztria

2004.04.22. 12:31
A vasárnapi választásokon a közvélemény-kutatások szerint magas részvétel és kiegyenlített küzdelem várható. A pártok között ugyan az ellenzék a népszerűbb, a nők többsége azonban a kormánypártok jelöltjét, Ferrero-Waldner külügyminiszter-asszonyt támogatja.
Magas, 70-80 százalékos részvételi arányra számítanak a vasárnapi osztrák elnökválasztásokon. Az elnöki posztra két politikus pályázik, Benita Ferrero Waldner külügyminisztert az Osztrák Néppárt (ÖVP), Heinz Fischer parlamenti alelnököt a szociáldemokraták (SPÖ) támogatják, a két kisebb parlamenti párt, a jobboldali Szabadságpárt és a szociáldemokratákkal szövetséges Zöldek hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják.

Bizonytlan végkimenetel

A két kis párt vezető politikusai azonban nyilatkozataikban a szövetségeseik jelöltjének támogatására szólították szavazóikat, így a választás az ellenzék és a kormánypártok közötti erőfelmérőnek is tekinthető.

Bár a legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint az ellenzék népszerűbb a kormánypártoknál - ezt a tartományi választások eredményei is igazolják -, a választás végeredménye bizonytalannak tűnik. Az utolsó felmérések ugyan Fischer előnyét mutatják, Ferrero-Waldner a kampányidőszak végén jelentősen növelni tudta táborát.

A nem dönthet

A külügyminiszter különösen népszerű a nők körében, márpedig a választók 52 százaléka nő. A közvélemény-kutatók szerint az osztrák választók 10-15 százaléka még nem döntött arról, hogy kire adja a voksát. Az is elképzelhető, hogy a határozott politikai elképzelésekkel nem rendelkezők jelentős része el sem megy szavazni.