Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szociáldemokrata győzelem Ausztriában

2004.04.25. 17:31
Szoros versenyben Heinz Fischer nyerte meg az osztrák elnökválasztást - jelentette be a szavazás közben készült felmérésekre hivatkozva az osztrák tévé. A szavazatok harmadának összeszámlálása után a szociáldemokrata politikus három százalékkal vezetett kormánypárti vetélytársával szemben.
A szociáldemokrata Heinz Fischer nyerte az ausztriai államfőválasztást - jelentette az osztrák állami tévé. A szavazást követő exit-poll vizsgálatok eredményei szintén az ellenzéki politikus sikerét jelzik.

Szoros verseny

A szavazatok valamivel több mint 30 százalékának az összeszámlálása alapján készített első bécsi belügyminisztériumi becslés azt mutatja, hogy Fischer 51,68 százalékos, míg Benita Ferrero-Waldner néppárti külügyminiszter 48,32 százalékos támogatottságot ért el.

Az egyes tartományokban eltérő időpontban zárnak a szavazóhelyiségek: van olyan tartomány, ahol már 13 órakor befejeződött a szavazás, de Bécsben, illetve néhány más tartományban - a szavazóurnák zárásaként meghatározott - 17 óráig lehet szavazni.

Nem mertek tippelni

A becslések szerint mintegy 15 millió eurós költséggel rendezett közvetlen elnökválasztás - különféle módszerekkel készített - közvélemény-kutatói előrejelzéseit csak közvetlenül a voksolás után teszik közzé, a végeredményt pedig már vasárnap este ismertetik.

A választásokat megelőzően nem mertek becslésekbe bocsátkozni a közvélemény-kutatók. Az ellenzék ugyan népszerűbb a kormánypártoknál, Ferrero-Waldner azonban az utolsó napokban dinamikusan növelte szavazótáborát, főleg a választók többségét kitevő nők körében.