Szilárda
0 °C
6 °C

Menekül a szerkesztőség egy román napilaptól

2006.10.16. 21:17
Egyre többen mondanak le, és hagyják el a román lap, a Libertatea szerkesztőségét. A Ringier Romania érdekeltségétől nyolcvan munkatárs és a főszerkesztő távozik.

Hétfő délután a Médiafax hírügynökség még csak 20 szerkesztőségi dolgozó távozásáról és a főszerkesztő lemondásáról számolt be a Libertateánál, a Ringier Romania érdekeltségénél. Estére a hotnews.ro viszont már a napilap nyolcvan újságírójának felmondásáról írt.

A távozók között van Adrian Halpert főszerkesztő, aki a Ringier Romaniának nyújtotta be lemondását. Halpert szerint a Ringier egyelőre nem reagált a lépésükre.

A kilépés után is lesz munkájuk?

A távozó dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy az Averea című laphoz menjenek át. Ez az újság Dinu Patriciu olajipari vállalkozó érdekeltsége. A hotnews.ro szerint az Averea 85 százalékának felvásárlásáról már tárgyal Patriciu.

Radu Budeanu, az Averea igazgatója megerősítette Patriciu szándékait. Az olajvállalkozó korábban már beszállt az Adevarul című napilap kiadójába, és megvette Mircea Dinescutól a Dilema, az Aspirina saracului és a Plai cu boi című lapokat, illetve egy részüket. Patriciu indít egy Dilemateca nevű szatirikus lapot is.

Lapokat akar Patriciu

Az Adevarul többségének megszerzése után Patriciu bejelentette, hogy egy másik napilapot is felvásárolna. Sőt, két tévécsatornát is indítana, erre az Adevarul által birtokolt frekvencia-engedély ad jó lehetőséget a hotnews.ro szerint.

Romániában nem szokatlan a masszív kilépés a szerkesztőségekből: 2004 végén az Evenimentul zilei gárdájának fele távozott a laptól.