Bernadett
-2 °C
4 °C

Zsaroló levelet küldött Chiracnak az AZF-csoport

2005.03.25. 21:52
Zsaroló levelet küldött a francia államfőnek és a belügyminisztériumnak az AZF-csoport nevű rejtélyes szervezet, amely már korábban is terrorcselekményekkel fenyegetőzött, ha nem kap pénzt. A levelekben fenyegetőző kijelentések voltak arról, hogy az AZF-csoport májusban végrehajt valamilyen akciót, ha nem fizetnek neki. Az egyik küldeményben egy detonátor is volt.

A párizsi ügyészség pénteki tájékoztatása szerint két levél érkezett előző nap: az egyik Jacques Chirac államfő hivatalába, a másik a belügyminisztériumba.

Detonátort is küldtek

A levelekben fenyegetőző kijelentések voltak arról, hogy az AZF-csoport májusban végrehajt valamilyen akciót, ha nem fizetnek neki. A leveleket Franciaországban adták fel. A nyomozás azonnal megindult. A fenyegetések mibenlétéről, vagy a követelt összeg nagyságáról az ügyészség nem közölt konkrétumokat. Névtelenséget kérő igazságügyi források közlése szerint az egyik küldeményben egy detonátor is volt.

A csoport 2003 végén, 2004 elején bukkant fel a köztudatban, amikor zsaroló kampányt indított, milliókat követelve a kormánytól. Azzal fenyegetőzött, hogy vonatokat robbant föl, ha nem kap pénzt. Egy erőfitogtatásul küldött jelzése alapján a rendőrség talált is egy pokolgépet Limoges környékén, a vasúti pályán.

Tavaly március végén a csoport bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét, s ezalatt kijavítja saját gyengeségeit, majd újból jelentkezik. "Amikor kérjük, fizessetek habozás nélkül, és nem beszélünk többet. Ha nem, Franciaország megdönti a szomorú spanyol rekordot" - írták a 2001. március 1-i madridi merényletekre utalva.

Tavaly júliusban újabb zsaroló levelek bukkantak fel AZF jelzéssel: egy nemzetközi kozmetikai céget fenyegettek meg, hogy megmérgezik a termékeit, ha nem fizet. Nem tudni azonban, hogy ugyanarról a csoportról van-e szó, vagy valaki más is használja az elnevezést. A mostani esetben a hatóságok "száz százalékig" biztosak benne, hogy az eredeti AZF-csoportól van szó - mondták nyomozók.

Az AZF rövidítés egy toulouse-i vegyi üzemre utal, amelyben 2001 szeptemberében egy robbanásos ipari baleset megölt 31 embert.