Gerzson
-3 °C
2 °C

Mérgezéssel zsarolnak a terroristák

2004.10.18. 16:06
A tavasszal vonatrobbantásokkal fenyegetőző AZF csoport most nyolc francia cég termékeit mérgezné meg, ha a cégvezetők nem fizetnek egy-egy millió eurót. A zsarolók október 7-ét jelölték meg határidőnek, mérgezéses eset azonban azóta nem fordult elő.
Egyelőre eredménytelenül kutat a francia rendőrség azon zsarolók után, akik nyolc nagy kozmetikai és élelmiszeripari vállalatot fenyegetnek azzal, hogy megmérgezik termékeiket.

"Mivel önök nem fizetnek..."

Patrick Hamon, az országos rendőrkapitányság szóvivője hétfőn elmondta, hogy a múlt héten 350 nyomozó kutakodott Toulouse postahivatalain a zsaroló levelek szerzői után, hiába. Az önmagát AZF csoportnak nevező zsarolók még júliusban írtak levelet nyolc multinacionális cég - kozmetikai és élelmiszeripari vállalatok - igazgatóságának és mindegyiktől egymillió eurót követeltek. Követelésük nem teljesítése esetére azzal fenyegetőztek, hogy mérgező anyagokat juttatnak termékeikbe, s így megbetegítik fogyasztóikat.

A Le Figaro konzervatív lap hétfőn kinyomtatta az egyik zsaroló levél fénymásolatát. "Úgy látszik, hogy a nagyvállalatok szemében az emberélet kevésbé számít, mint a pénz - olvasható a levélben. - Mivel önök nem fizetnek, 2004. október 7-e után megmérgezzük különböző termékeiket, amelyeket Franciaországban forgalmaznak." A lap áthúzta a fenyegetett vállalatok nevét, így a nyolc cég kiléte ismeretlen. A rendőrségi szóvivő szerint egyelőre semmi sem mutat arra, hogy a zsarolók beváltanák fenyegetésüket. A nyomozást azonban így is folytatják a bűnözők után.

Vonatrobbantásokkal is fenyegetőztek

Hamon szerint a fenyegetés a jelek szerint nincs összefüggésben azzal a másik zsaroló kísérlettel, amelynek elkövetői ugyanezzel a névvel a vonatokat fenyegettek merényletekkel, ha nem kapják meg a követelt milliókat. Az AZF egy francia vegyigyár neve, amelyben 2001 őszén nagy robbanás történt, harminc ember életét kioltva. A hatósági megállapítás szerint a robbanás véletlen baleset volt.

Az AZF csoport idén februárban előbb négy-, majd egymillió euróra zsarolta meg levélben a francia államot, majd fenyegetése igazolására februárban figyelmeztette a rendőrséget egy Limoges közelében elhelyezett bombájára. Pár nappal később a svájci-francia határ közelében egy újabb, a legegyszerűbb konyhai órával összekötött házilag készített bombát találtak. A csoport később "technikai nehézségekre" hivatkozva, újsághirdetésben jelentette be tevékenyéségének felfüggesztését, jelezte, hogy a gondok megoldása után "sokkal hatékonyabb rábeszélőeszközökkel" bírja majd rá az államot a váltságdíj kifizetésére.