Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elfoghatták a francia állam zsarolóit

2004.03.26. 16:14
A francia államot vasútrobbantással zsaroló AZF csoport tagjait foghatta el a rendőrség Loiret megyében és Párizs mellett. Perdöntő tárgyi bizonyíték ugyanakkor eddig még nem került elő.
Három gyanúsítottat vett őrizetbe a francia rendőrség a vonatrobbantós fenyegetésekkel kapcsolatban. A magát AZF-nek nevező csoport egy hónapja zsarolja ötmillió euróra a francia államot a vasúthálózat elleni merényletekkel fenyegetőzve.

Nincs tárgyi bizonyíték

A csoport csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében akciója "műszaki okokból" történő felfüggesztéséről számolt be.

Francia hírügynökségi források szerint a rendőrség egy férfit és egy nőt vett őrizetbe Loiret megyében, harmadik társukat Párizs körzetében fogták el csütörtök délután. Péntek reggel mindhármukat a terrorelhárítás párizsi központjába szállították át kihallgatásra.

Egyelőre azonban nem biztos, hogy ténylegesen az AZF tagjait fogták el, mivel a házkutatások során nem került elő perdöntő bizonyíték.

Repülőipari kötődések

A France-Info rádió értesülése szerint a három személyt napok óta figyelték, miután az illetékes szervek több bejelentést kaptak arról, hogy szemtanúk többször látták előfordulni a gyanús személyeket a Loiret megyei Montargis, illetve a Lognes repülőtér közelében. Ezekre a repterekre kellett volna elszállítania a belügyminisztérium helikopterének az ötmillió eurós váltságdíjat. A március elejére megadott két időpontban azonban kommunikációs és időjárási problémák miatt meghiúsult a pénz átadása.

A rendőrség szerint valamennyi előállított valamilyen módon kötődik repülőgépipari kapcsolatokkal rendelkező körökhöz.