Halálhírét keltették Tárik Aziznak

2003.03.19. 18:39
Ellenőrizhetetlen forrásokból származó hírek szerint az iraki Köztársasági Gárda egységei szökés közben lelőtték Tárik Azizt. Halálhírét az iraki miniszterelnök-helyettes a CNN élő közvetítésében személyesen cáfolta.
Megerősítetlen hírek szerint menekülés közben lelőtték Tárik Azizt, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke tagadja a dezertálásról szóló híreket. Aziz lelövéséről és feltételezett megöléséről egy izraeli rádióamatőr számolt be meg nem nevezett tévéadókra hivatkozva. A miniszterelnök-helyettes személyesen cáfolta. Aziz bagdadi sajtótájékoztatóját a CNN is élőben közvetítette.

Ellenőrizhetetlen forrásból

A miniszterelnök-helyettes szökéséről elsőként az iráni állami televízió számolt be Aziz és Taha Jasszin Ramadan alelnök szökésének ellenőrizhetetlen híréről. Kairóban iraki ellenzékiek egy csoportja Aziz kivégzését bizonygatta.

A Kurdisztáni Demokrata Párt (PDK) egy magas rangú illetékese ezzel szemben tagadta, hogy Aziz Észak-Irakba menekült volna. Dzsohar Szalim azt mondta, hogy alacsony beosztású személyek kisebb csoportjai érkeztek csak eddig a kurdok lakta országrészbe.

Szóbeszéd

Az Al-Dzsazíra ezzel szemben aziz sikeres szökéséről számolt be. A brit külügyminisztérium szóbeszédnek minősítette Aziz szökésének hírét, a Pentagon semmit sem tudott az esetről.

Abbasz Halaf, Iral moszkvai nagykövete cáfolta a miniszterelnök-helyettes haláláról, illetve dezertálásáról szóló híreket. "A híreknek semmilyen valóságalapjuk nincs, Tárik Aziz Bagdadban tartózkodik" - nyilatkozta a diplomata az orosz Interfax hírügynökségnek.  • Tippek
  • Bankszámla