Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Sztár lett a meleg pár Lengyelországban

2008.04.02. 11:55
Valóságos diadalúttá vált lengyelországi látogatása annak a két amerikai meleg férfinak, akiknek esküvői fotóját Lech Kaczynski lengyel államfő arra használta fel, hogy az európai uniós reformszerződés parlamenti ratifikációjának "veszélyeivel" riogassa a lengyeleket a tévében.

A boldog házasságban élő Brendan Fay New York-i dokumentumfilmest, melegaktivistát és társát, Tom Moulton gyermekonkológust - amúgy hívő és gyakorló katolikusokat - a TVN24 magán lengyel hírtévé hívta meg lengyelországi látogatásra, hogy segítsenek társadalmi párbeszédet kezdeményezni a toleranciáról és az azonos neműek élettársi kapcsolatának esetleges legalizálásáról.

A lengyel média minden lépését nyomon követte a homoszexuális házaspárnak, amelyet fogadtak a lengyel parlamentben is: a szejm emberi jogi bizottságának ellenzéki (szociáldemokrata) elnöke, Ryszard Kalisz arról biztosította őket, hogy "Lengyelországban is vannak, akik a jogegyenlőségért küzdenek".

A lengyel államfő a pár esküvői fotóját felmutatva "ijesztgette" a lengyeleket, hogy mélyen katolikus országában is lehetővé válhat azonos neműek házassága, ha Varsó ratifikálja az EU új alapokmányait.

A New York-i pár, amely előbb Kanadában, majd Massachusettsben is teljesen szabályos házasságot kötött, rossz néven vette, hogy a lengyel államfő az engedélyük, sőt tudtuk nélkül használta fel "a félelem és az intolerancia terjesztésére" a felvételt, amely "életük egyik legboldogabb napjáról" készült. Közölték, hogy bocsánatkérést várnak el a lengyel elnöktől és fontolgatják a bírósági feljelentést is.

Ettől talán eltekintenek, miután a párt mélyen meghatotta az a szívélyesség, amellyel Lengyelországban fogadták őket melegek és nem melegek, hírességek és egyszerű emberek, csak azt sajnálják, hogy Lech Kaczysnki nem volt hajlandó fogadni őket. Az elnök helyett értelmiségiek több száz fős csoportja nyílt levélben biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a méltóságában megsértett meleg amerikai házaspárt.

A lengyel államfő riogatása visszafelé sült el: a botrány nyomán soha nem látott nyilvánosságot kapott a meleg párok együttélésének kérdése, és úgy új baloldali párt máris bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a regisztrált élettársi kapcsolat elismerését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?