Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Elfogott e-mail miatt törölt washingtoni járatok

2004.01.03. 13:07
Terrortámadásra tettek utalást abban az amerikai hírszerzés által "elfogott" elektronikus levélben, amely alapján törölték a British Airways több washingtoni járatát is. Ráadásul a törölt járatok utaslistáján feltűnt egy terroristagyanús név is.
Közvetve megerősített londoni értesülés szerint azért törölték két napon át a British Airways egy-egy washingtoni járatát, mert mindkét gép utaslistáján feltűnt egy terroristagyanús név. Szombati sajtóhírek szerint a hatóságok ugyanakkor elfogtak egy elektronikus üzenetet is, amelyből készülő merényletre következtettek.

Kétszer törölt washingtoni járat

A legnagyobb brit légitársaságnak napi három járata van Londonból Washingtonba, de csütörtökön és pénteken is csak ugyanazt a gépet, a Heathrow repülőtérről helyi idő szerint 15:05 órakor induló BA 223-as járatot törölték.

A BBC rádió biztonságpolitikai szaktudósítója amerikai nemzetbiztonsági forrásokból úgy értesült, hogy egy terroristagyanúsként nyilvántartott személy próbált mindkét nap felszállni a délutáni washingtoni járatra. Az illetőről az amerikai biztonsági szervek azt gyanították, hogy a brit gépet hatalmába akarta keríteni, és neki akarta vezetni valamely washingtoni célpontnak - hangzott a londoni rádióban.

Nincs cáfolat

Alistair Darling brit közlekedési miniszter a BBC 4 rádió szombati politikai magazinműsorában mindezt nem cáfolta; annyit megerősített, hogy a brit kormánynak "konkrét értesülései" voltak a járattal kapcsolatban.

A szombati The Times ugyanakkor azt írta, hogy a járattörlésekhez vezető terrorriadó közvetlen oka egy elfogott elektronikus levél volt, amely egy Amerikába induló járat elleni támadás terveire utalt. Az üzenetben, amely az amerikai hírszerzés hálóján akadt fenn, szerepelt néhány számjegy, de nem a teljes járatszám.

Közösen értékelt e-mail

Az e-mail közös brit-amerikai értékelése során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a British Airways 223-as washingtoni járatát fenyegeti közvetlen veszély; ezután törölték a csütörtöki és a pénteki járatot - írta a vezető brit napilap.

Ugyanezt a washingtoni járatot már szerdán is az amerikai légierő F-16-os vadászgépei kísérték a leszállás előtti utolsó órában. A Boeing 747-est ezután órákra félreállították a washingtoni repülőtéren, és a 247 utast kis csoportokban engedték csak távozni, többük kihallgatása után.

Péntek este Londonban bejelentették azt is, hogy a British Airways törölte szombati rijádi járatát. A szaúdi fővárosba közlekedő BA-járat, a 263-as, szombat délután, helyi idő szerint fél 2-kor indult volna a londoni Heathrow repülőtérről. A British Airways a nyár végén három hétre felfüggesztette szaúd-arábiai járatait, biztonsági okokra hivatkozva, de aztán újraindította ezeket a járatokat.