Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Utasszállítókat támadtak volna a szaúdi terroristák

2003.12.28. 12:58
Robbanószerrel megpakolt kisrepülőket vezettek volna felszállásra készülő brit utasszállítóknak szaúdi terroristák. Egy brit bulvárlap értesülései szerint az akciót a szaúdi hatóságok az "utolsó pillanatban" akadályozták meg.
Nyugati, valószínűleg brit utasszállító repülőgépek elleni öngyilkos merényletet akadályozott meg a szaúd-arábiai rendőrség - írja az egyik legnagyobb példányszámú vasárnapi brit bulvárlap. A Mail on Sunday értesülései szerint a szaúdi hatóságok "az utolsó pillanatban" találták meg a támadáshoz előkészített, robbanóanyaggal megrakott kisrepülőket.

Kamikaze

A merényleteket Paul Mercer, az ellenzéki konzervatívok belbiztonsági szóvivője szerint a rijádi reptéren tervezték végrehajtani, hetekkel ezelőtt. A merénylők a tervek szerint a kisrepülőkkel nekihajtottak volna a felszálláshoz készülő utasszállítóknak.

A Mail on Sunday szerint a legvalószínűbb célpont a British Airways (BA) valamelyik szaúdi járata lett volna. A BA nagy befogadóképességű, úgynevezett széles törzsű Boeing 777-eseket közlekedtet rijádi járatain; ezeken a gépeken 300-nál is többen utazhatnak.

A BA a fenyegetések miatt a nyár végén egy hónapra felfüggesztette szaúdi járatait. A légitársaság annak idején nem részletezte a fenyegetés mibenlétét, de az arról szóló hírszerzési értesülés hirtelen érkezhetett, mert a járatfelfüggesztés elrendelése éppen felszállás közben érte a BA aznap Londonból Rijádba induló gépét, amelyet a kifutópályáról rendeltek vissza.

Nagy-Britanniában hetek óta a második legmagasabb terrorkészültség van érvényben, mert a hatóságok merényletektől tartanak az év végi ünnepi időszakban.