Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Pert indítanának Kertész Imre ellen

2006.03.01. 19:37
Pert akar indítani Kertész Imre Nobel-díjas író ellen Andrei Marga filozófus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Akadémiai Tanácsának elnöke egy, a Frankfurter Allgemaine Zeitungban megjelent cikk kapcsán.

Ezt a szándékát Marga szerdán egy kolozsvári sajtótájékoztatón jelentette be. Mint közölte, a német lapban február 22-én megjelent Ceausescu tanintézete című, Kertész Imre tiltakozik a kolozsvári román állami egyetem ellen alcímet viselő cikk miatt pereli be a magyar Nobel-díjas írót.

Marga az MTI kérdésére válaszolva elmondta: szerinte Kertész nem ismeri a BBTE szerkezetét, hiszen az író - Marga szerint - úgy tudja, hogy a kolozsvári egyetemen nem létezik magyar nyelvű oktatás. Az akadémiai tanács elnöke szerint a cikkből az derül ki: Kertésznek "fogalma sincs" az 1989. után a magyar nyelvű oktatás kapcsán folytatott vitákról. Marga szerint Kertész azzal vádolja a multikulturalizmus híveit, hogy valójában a nacionalizmust támogatják.

Margának meggyőződése, hogy a cikket nem Kertész írta, de mivel az írás - mint mondta - az ő neve alatt jelent meg a német lapban, kénytelen ehhez a jogi lépéséhez folyamodni (Marga téved, a cikk nem Kertész neve alatt jelent meg).

A román tisztségviselő emlékeztetett, hogy mindketten Herder ösztöndíjasok, ezért a díj odaítélésével megbízott hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány megkérte őket, hogy Hamburgban vagy Bécsben nyilvános vitában tisztázzák álláspontjaikat a kérdésről. Marga leszögezte: nincs semmilyen ellenvetése a beszélgetéssel kapcsolatban, de kikötötte, hogy előtte Kertész Imre látogasson el az egyetemre, és ismerkedjen meg pontosan a helyzettel.