Bernadett
-2 °C
4 °C

Ateista nő lett Chile elnöke

2006.01.16. 06:21
A várakozásoknak megfelelően a baloldali ateiste Michelle Bachelet nyerte a chilei elnökválasztást. Az orvosnő Pinochet puccsa után az NDK-ba menekült.

A szocialista Michelle Bachelet nyerte a vasárnapi chilei elnökválasztást, ellenfele, a jobboldali Sebastián Pinera beismerte vereségét és sok sikert kívánt a dél-amerikai ország első női államfőjének. "Nemcsak azért szeretnék neki gratulálni, mivel ő lett Chile első női elnöke, de tisztelegni szeretnék a több millió nő előtt is, akik azért harcoltak, hogy az őket megillető helyre kerüljenek" - mondta a televízióban a multimilliomos vállalkozó, aki mérsékelt jobboldali pártját, a Nemzeti Megújhodást és az ultrakonzervatív Független Demokrata Szövetséget magában foglaló Szövetség Chiléért színeiben indult a választáson.

Bachelet, az 1990 óta kormányzó balközép koalíció jelöltje a szavazatok 53,5 százalékát, Sebastián Pinera pedig 46,5 százalékát kapta a leadott voksok több mint 97 százalékának összeszámlálása után.

Az 54 éves Michelle Bachelet az 1980-ban létrehozott balközép pártszövetség negyedik államfője lesz. Michelle Bachelet apját, aki a chilei légierő tábornoka volt, a diktatúra idején halálra kínozták. Augusto Pinonchet diktatúrája (1973-1990) idején őt is börtönbe zárták és bántalmazták, majd öt emigrációban töltött év után, amely alatt főként az NDK-ban élt, csatlakozott az akkoriban még titkos ellenzéki mozgalomhoz.

Végzettsége gyermekorvos, Ricardo Lagos kormányában két ízben is betöltött miniszteri tisztséget: az egészségügyi, illetve a védelmi tárcát vezette. Személyiségéhez hozzátartozik, hogy ateista, hajadon és két apától három gyermeke van.

Bachelet győzelme erősíti a baloldal térnyerését Latin-Amerikában, ahol Argentínában, Brazíliában, Uruguayban és Venezuelában baloldali politikusok kormányoznak. Bolíviában is rövidesen szocialista elnök lép hivatalba, és a júliusi mexikói elnökválasztáson is a baloldal jelöltje az esélyes.