Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Kostunica kalasnyikovval

2003.03.05. 14:39
"Bocsánatkérés nélkül zárva maradnak Európa hídjai" - hirdeti több, a szerbek által a vajdasági magyarok és németek ellen 1944-45-ben elkövetett háborús bűnökre figyelmeztető plakát Vajdaság szerte. A plakátok terjesztője ismeretlen, az azokat ragasztó fiatalok interneten találtak rá a munkalehetőségre. A plakátokon Kostunica jugoszláv államfő is látható, kalasnyikovval a kezében.
A szerbek által 1944-45-ben elkövetett háborús bűnökre emlékeztető plakátok jelentek meg a Vajdaságban - jelentette az újvidéki Magyar Szó. A plakát arra figyelmezteti a "szerb testvéreket", hogy az említett időszakban több mint 35 ezer magyar és százezer német esett áldozatául az erőszaknak.

Bocsánatkérés nélkül nem csatlakozhatnak Európához

"Amíg nem kérünk bocsánatot az elkövetett bűnökért, Európa hídja zárva maradnak előttünk" - áll a plakáton, melyen tételesen felsorolják a vajdasági településeken elesetteket. A plakát háttérképén több jelenlegi és közelmúltbeli szerb vezető képe is látható - többek között a Kostunica jugoszláv államfőt kezében kalasnyikovval ábrázoló felvétel is.

Interneten szerezték a munkát

A szabadkai rendőrség február 26-án négy plakátragasztó fiatalt előállított, ám adataik felírása után elengedték őket - írja a Magyar Szó. Az egyik előállított, a szabadkai Lavro Tihamér nem tudta elmondani, ki adott megbízást a plakátok kiragasztására, a munkára interneten jelentkezett. A fiatalember nem találta problémásnak a plakát tartalmát. "Van abban valami, ami a plakáton olvasható" - nyilatkozta Lavro a Szabad Szónak.

Bár a rendőrség szerint "nincs semmi gond" a plakátokkal, a négy fiatalról készített jelentést átadták az ügyészségnek.