Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A Vajdaság gettósodásától tartanak a jogvédők

2004.07.22. 16:39
A szerb kormányt tartja a Vajdaságban kialakult helyzet legfőbb felelősének a szerb Helsinki Bizottság. A jogvédők szerint a kisebbségek radikalizálódása egyenes következménye a politikai elszigetelésükért tett lépéseknek. A bizottság a magyarok radikalizálódásától is tart.
Apartheidhez és a Vajdaság etnikai gettósításához vezethet a kisebbségek kizárása a politikai közösségből - figyelmeztet a vajdasági nacionalista atrocitásokról készült jelentésében a szerb Helsinki Bizottság. Az emberjogi szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint a decemberi szerbiai választások óta gyakorivá váltak a kisebbségellenes incidensek a tartományban.

Etnikailag privatizált állam

A bizottság jelentése szerint bővül a megtámadott kisebbségek köre. A közösségek világi és egyházi létesítményei ellen elkövetett támadások arra utalnak, hogy a támadók "eltörölnék a kisebbségek történelmi jelenlétének a nyomait". Kisebbségellenes indulatokra utalnak a falfirkák is.

Ezzel ellentétes véleményt vall a kérdésben Dragan Jocics szerb belügyminiszter. Véleménye szerint az elmúlt fél évben mindössze két etnikai alapú támadás történt a Vajdaságban, a többi eset randalírozó részeg fiatalok számlájára írható.
Bővebben>>

Az "etnikailag privatizált állam", nem képes egyforma tiszteletet tanúsítani polgárai iránt, a Vajdaság autonómiájának korlátozása pedig megsemmisíti a tartomány multikulturális jellegét. Ez a bizottság szerint bátorítja a kisebbségek Szerbia etnikai elven alapuló területi szervezésére vonatkozó követeléseit.

Szeparatistákká válnak

"Napjainkban ilyen irányúak a magyarok követelései, akik saját státusuk megoldását ahhoz hasonlóan képzelik el, amit a kormányfő javasol a szerbeknek Koszovóban" - írja a testület. "Egyre gyakrabban hangzanak el olyan vádak [a magyarokkal szemben], hogy szeparatisták, mindaddig, amíg egy pillanatban maguk is így kezdenek majd viselkedni", azaz a kisebbségek kizárása a politikai közösségből a tartomány gettósodásához vezethet - áll a jelentésben.

A rendelkezésére álló adatok alapján a bizottság arra figyelmeztet, hogy a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció folytatódik, ha a szerb kormány nem változtat "reformellenes és korszerűtlen beállítottságán". A bizottság szerint a helyzetet csak a decentralizáció oldaná meg, ez megakadályozhatná a kisebbségeket a további radikalizálódásban.

Legfelsőbb színtű felelősség

A jelentés leginkább a szerb kormányt teszi felelőssé a helyzet eldurvulásáért. A bizottság szerint ugyanis a "rendőrség nem tartóztat le senkit, az ügyészségek nem emelnek vádat, a bíróságok pedig nem ítélkeznek a tettesek fölött". A büntetés hiánya újabb incidensekre bátorít, megzavarja a nemzetek közötti egyébként is törékeny viszonyokat, frusztrációt, félelmet és bizalmatlanságot vált ki a kisebbség körében - zárul a jelentés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!