Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vajdaság gettósodásától tartanak a jogvédők

2004.07.22. 16:39
A szerb kormányt tartja a Vajdaságban kialakult helyzet legfőbb felelősének a szerb Helsinki Bizottság. A jogvédők szerint a kisebbségek radikalizálódása egyenes következménye a politikai elszigetelésükért tett lépéseknek. A bizottság a magyarok radikalizálódásától is tart.
Apartheidhez és a Vajdaság etnikai gettósításához vezethet a kisebbségek kizárása a politikai közösségből - figyelmeztet a vajdasági nacionalista atrocitásokról készült jelentésében a szerb Helsinki Bizottság. Az emberjogi szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint a decemberi szerbiai választások óta gyakorivá váltak a kisebbségellenes incidensek a tartományban.

Etnikailag privatizált állam

A bizottság jelentése szerint bővül a megtámadott kisebbségek köre. A közösségek világi és egyházi létesítményei ellen elkövetett támadások arra utalnak, hogy a támadók "eltörölnék a kisebbségek történelmi jelenlétének a nyomait". Kisebbségellenes indulatokra utalnak a falfirkák is.

Ezzel ellentétes véleményt vall a kérdésben Dragan Jocics szerb belügyminiszter. Véleménye szerint az elmúlt fél évben mindössze két etnikai alapú támadás történt a Vajdaságban, a többi eset randalírozó részeg fiatalok számlájára írható.
Bővebben>>

Az "etnikailag privatizált állam", nem képes egyforma tiszteletet tanúsítani polgárai iránt, a Vajdaság autonómiájának korlátozása pedig megsemmisíti a tartomány multikulturális jellegét. Ez a bizottság szerint bátorítja a kisebbségek Szerbia etnikai elven alapuló területi szervezésére vonatkozó követeléseit.

Szeparatistákká válnak

"Napjainkban ilyen irányúak a magyarok követelései, akik saját státusuk megoldását ahhoz hasonlóan képzelik el, amit a kormányfő javasol a szerbeknek Koszovóban" - írja a testület. "Egyre gyakrabban hangzanak el olyan vádak [a magyarokkal szemben], hogy szeparatisták, mindaddig, amíg egy pillanatban maguk is így kezdenek majd viselkedni", azaz a kisebbségek kizárása a politikai közösségből a tartomány gettósodásához vezethet - áll a jelentésben.

A rendelkezésére álló adatok alapján a bizottság arra figyelmeztet, hogy a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció folytatódik, ha a szerb kormány nem változtat "reformellenes és korszerűtlen beállítottságán". A bizottság szerint a helyzetet csak a decentralizáció oldaná meg, ez megakadályozhatná a kisebbségeket a további radikalizálódásban.

Legfelsőbb színtű felelősség

A jelentés leginkább a szerb kormányt teszi felelőssé a helyzet eldurvulásáért. A bizottság szerint ugyanis a "rendőrség nem tartóztat le senkit, az ügyészségek nem emelnek vádat, a bíróságok pedig nem ítélkeznek a tettesek fölött". A büntetés hiánya újabb incidensekre bátorít, megzavarja a nemzetek közötti egyébként is törékeny viszonyokat, frusztrációt, félelmet és bizalmatlanságot vált ki a kisebbség körében - zárul a jelentés.