Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Szélsőségesek előretörése a Vajdaságban

2004.09.20. 14:58
Győzelmet szerzett, de kormányt valószínűleg nem alakíthat Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja a Vajdaságban. A tartomány harmadik legerősebb politikai alakulata a Vajdasági Magyar Szövetség lett.
Fölényes szélsőjobboldali győzelem született a vajdasági parlamenti választáson az első részeredmények szerint. A rendkívül alacsony, harminc százalék alatti részvételi arányú szavazáson a háborús bűnök miatt nemzetközi bírósági eljárás alá vont Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg.

Kormánykudarc

Második helyen az ellenzéki Demokrata Párt végzett 21 százalékkal, harmadik a Vajdasági Magyar Szövetség 11 százalékkal. A kormányzó Szerb Demokrata Párt hét, koalíciós partnere, a G17 Plus öt százalékos eredményt ért el. Milosevics Szocialista Pártja hat százalékot szerzett.

Egyéni körzetekben jobbára az SRS, a DS és a VMSZ jelöltjei jutottak tovább a második fordulóba.

Nem kerültek hatalomra

A rendkívül alacsony részvételi arány a radikálisokat és a VMSZ-t segítette. Abszolút többség híján az SRS nem tud ugyan kormányt alakítani, de az MTI-nek nyilatkozó vajdasági magyar politikusok korábban megfogalmazták félelmüket, hogy nagyarányú győzelmük esetén tovább radikalizálódhat a helyzet a Vajdaságban, s fokozódhat a kisebbségekre gyakorolt nyomás.

A radikálisok előretörése ellenére sikeresnek tekinthető a VMSZ választási szereplése. A párt nyolc polgármesterjelöltjéből heten a második fordulóba kerültek, és több városban - így Szabadkán is - a VMSZ adja a legnagyobb önkormányzati frakciót.
Bővebben>>