Árpád
-2 °C
3 °C

Szélsőségesek előretörése a Vajdaságban

2004.09.20. 14:58
Győzelmet szerzett, de kormányt valószínűleg nem alakíthat Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja a Vajdaságban. A tartomány harmadik legerősebb politikai alakulata a Vajdasági Magyar Szövetség lett.
Fölényes szélsőjobboldali győzelem született a vajdasági parlamenti választáson az első részeredmények szerint. A rendkívül alacsony, harminc százalék alatti részvételi arányú szavazáson a háborús bűnök miatt nemzetközi bírósági eljárás alá vont Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg.

Kormánykudarc

Második helyen az ellenzéki Demokrata Párt végzett 21 százalékkal, harmadik a Vajdasági Magyar Szövetség 11 százalékkal. A kormányzó Szerb Demokrata Párt hét, koalíciós partnere, a G17 Plus öt százalékos eredményt ért el. Milosevics Szocialista Pártja hat százalékot szerzett.

Egyéni körzetekben jobbára az SRS, a DS és a VMSZ jelöltjei jutottak tovább a második fordulóba.

Nem kerültek hatalomra

A rendkívül alacsony részvételi arány a radikálisokat és a VMSZ-t segítette. Abszolút többség híján az SRS nem tud ugyan kormányt alakítani, de az MTI-nek nyilatkozó vajdasági magyar politikusok korábban megfogalmazták félelmüket, hogy nagyarányú győzelmük esetén tovább radikalizálódhat a helyzet a Vajdaságban, s fokozódhat a kisebbségekre gyakorolt nyomás.

A radikálisok előretörése ellenére sikeresnek tekinthető a VMSZ választási szereplése. A párt nyolc polgármesterjelöltjéből heten a második fordulóba kerültek, és több városban - így Szabadkán is - a VMSZ adja a legnagyobb önkormányzati frakciót.
Bővebben>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?