Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak egy párt képviseli a magyarokat a vajdasági választásokon

2004.09.10. 15:31
Egyedül a tavaly megbukott kormányban szerepet vállaló Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült a tartományi választásokon való indulás feltételéül szabott háromezer hitelesített aláírás összegyűjtése a magyar pártok közül. A VMDK hitelesítetlen listát adott le a választási bizottságnak, a VMDP ötszáz aláírás összegyűjtése után feladta a próbálkozást. A két párt bírósághoz fordult a hitelesítés ügyében, és már most kétségbe vonja a választások tisztaságát.
Csak a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült összegyűjtenie a szeptember 19-i vajdasági tartományi választásokon a pártlista állítására jogosító háromezer hitelesített aláírást. A tartományi választási bizottság elutasította a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) aláírásgyűjtő ívét, mivel azt a bíróság nem hitelesítette. A harmadik magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) a "feltételek teljesíthetetlensége" miatt nem is adta be gyűjtőívét.

Hitelesen nem ment

A listaállításon elbukó két szervezet megkérdőjelezte a választási folyamat alkotmányosságát. A VMDP korábban bírósági panasszal élt az aláírások hitelesítésének követelménye miatt, mivel az nem szerepel a választási eljárási törvényben. Az egyéni jelöltek állításához szükséges aláírások ügyében eljáró törökbecsei bíróság igazat adott a párt panaszának. A szervezet elnöke, Páll Sándor szerint a listás aláírások ügyéről döntő szerb Legfelsőbb Bíróság (LB) sem hozhat ettől eltérő döntést.

Ágoston András, a VMDP elnöke Pállhoz hasonlóan úgy véli, hogy alkotmányos aggályok merültek fel a választási folyamattal kapcsolatban. Pártja ötszáz aláírás összegyűjtése után látta úgy, hogy nincs esély a szükséges mennyiség összegyűjtésére. A VMDP-nek "se pénze, se eszköze nem volt" az aláírások hitelesítésére. "Ha nincs ez a követelmény, játszva összegyűjtöttük volna a szükséges háromezer aláírást", jelentette ki.

Elhalasztanák a választást

A VMDP ugyanakkor hat egyéni jelöltet elindít a választásokon, miután sikerrel összegyűjtötte az indulásukhoz szükséges kétszáz-kétszáz aláírást.

Páll és Ágoston szerint amennyiben az LB a VMDK-nak ad igazat, azaz utólag elfogadja a párt listaállításhoz összegyűjtött aláírásait, el kell halasztani a választásokat.

A vajdasági parlament százhúsz képviselőhelyének fele egyéni körzetekben, másik fele pártlistán dől el.

Szavazásra buzdítanak
A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VMD) a jövő vasárnap tartandó szerbiai helyhatósági választáson való részvételre szólította fel pénteken a Magyarországon tanuló vajdasági fiatalokat. A VMD nyílt levelében tette közzé felhívását. A diákszövetség szerint a helyhatósági választás kimenetele "sorskérdés" a vajdasági magyarok számára, ezért minden szavazatra szükség van. A VMD úgy véli, a fiatalok szavazatai segíthetnek abban, hogy a Vajdaságban olyan politikai rendszer alakuljon ki, amely elősegíti az anyaországban megszerzett tudás otthoni kamatoztatását. "A Vajdaság szeretne az Európai Unióhoz tartozni, és ennek nagyon fontos része, hogy a fiatalok szeptember 19-én leadják szülőföldjükön a voksukat" - áll szervezet elnöke, Saláta Zoltán által jegyzett levélben.