Gusztáv
3 °C
7 °C

Csak egy párt képviseli a magyarokat a vajdasági választásokon

2004.09.10. 15:31
Egyedül a tavaly megbukott kormányban szerepet vállaló Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült a tartományi választásokon való indulás feltételéül szabott háromezer hitelesített aláírás összegyűjtése a magyar pártok közül. A VMDK hitelesítetlen listát adott le a választási bizottságnak, a VMDP ötszáz aláírás összegyűjtése után feladta a próbálkozást. A két párt bírósághoz fordult a hitelesítés ügyében, és már most kétségbe vonja a választások tisztaságát.
Csak a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült összegyűjtenie a szeptember 19-i vajdasági tartományi választásokon a pártlista állítására jogosító háromezer hitelesített aláírást. A tartományi választási bizottság elutasította a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) aláírásgyűjtő ívét, mivel azt a bíróság nem hitelesítette. A harmadik magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) a "feltételek teljesíthetetlensége" miatt nem is adta be gyűjtőívét.

Hitelesen nem ment

A listaállításon elbukó két szervezet megkérdőjelezte a választási folyamat alkotmányosságát. A VMDP korábban bírósági panasszal élt az aláírások hitelesítésének követelménye miatt, mivel az nem szerepel a választási eljárási törvényben. Az egyéni jelöltek állításához szükséges aláírások ügyében eljáró törökbecsei bíróság igazat adott a párt panaszának. A szervezet elnöke, Páll Sándor szerint a listás aláírások ügyéről döntő szerb Legfelsőbb Bíróság (LB) sem hozhat ettől eltérő döntést.

Ágoston András, a VMDP elnöke Pállhoz hasonlóan úgy véli, hogy alkotmányos aggályok merültek fel a választási folyamattal kapcsolatban. Pártja ötszáz aláírás összegyűjtése után látta úgy, hogy nincs esély a szükséges mennyiség összegyűjtésére. A VMDP-nek "se pénze, se eszköze nem volt" az aláírások hitelesítésére. "Ha nincs ez a követelmény, játszva összegyűjtöttük volna a szükséges háromezer aláírást", jelentette ki.

Elhalasztanák a választást

A VMDP ugyanakkor hat egyéni jelöltet elindít a választásokon, miután sikerrel összegyűjtötte az indulásukhoz szükséges kétszáz-kétszáz aláírást.

Páll és Ágoston szerint amennyiben az LB a VMDK-nak ad igazat, azaz utólag elfogadja a párt listaállításhoz összegyűjtött aláírásait, el kell halasztani a választásokat.

A vajdasági parlament százhúsz képviselőhelyének fele egyéni körzetekben, másik fele pártlistán dől el.

Szavazásra buzdítanak
A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VMD) a jövő vasárnap tartandó szerbiai helyhatósági választáson való részvételre szólította fel pénteken a Magyarországon tanuló vajdasági fiatalokat. A VMD nyílt levelében tette közzé felhívását. A diákszövetség szerint a helyhatósági választás kimenetele "sorskérdés" a vajdasági magyarok számára, ezért minden szavazatra szükség van. A VMD úgy véli, a fiatalok szavazatai segíthetnek abban, hogy a Vajdaságban olyan politikai rendszer alakuljon ki, amely elősegíti az anyaországban megszerzett tudás otthoni kamatoztatását. "A Vajdaság szeretne az Európai Unióhoz tartozni, és ennek nagyon fontos része, hogy a fiatalok szeptember 19-én leadják szülőföldjükön a voksukat" - áll szervezet elnöke, Saláta Zoltán által jegyzett levélben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!