Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nem etnikai okokból verik a vajdasági magyarokat

2004.07.22. 12:08
Nacionalista alapon nem ért támadás magyarokat a Vajdaságban - állítja a szerb belügyminiszter. Jocics szerint a tartományban összesen két esetben merült fel a nacionalista izgatás vádja, mindkét esetben muzulmánok voltak a támadás célpontjai. A magyar temetőket és templomokat részeg fiatalok rongálták meg.
Két esetben tett bűnvádi feljelentést a szerb rendőrség a Vajdaságban történt nacionalista indíttatású erőszak miatt - jelentette ki Dragan Jocics szerb belügyminiszter az újvidéki Magyar Szónak. A különböző nemzetiségű személyek összetűzései véleménye szerint nem rontották meg a nemzetek közötti hagyományosan jó viszonyt, de "jogos felháborodást váltottak ki.

Türelmetlenséget szítottak

A belügyminisztérium adatai szerint tavaly január elsejétől az idén június 30-ig a Vajdaság területén 49 olyan incidenst jegyeztek fel, amelyekről azt lehet állítani, hogy "etnikai színezetük" volt. A rendőrség az elkövetők több mint felét kézre kerítette, az esetek 43,9 százalékában albán és muzulmán lakosokat károsítottak meg.

"A Vajdaság területén nyilvántartásba vett összes bűncselekmény közül, amelyek nemzetek közötti konfliktus elemeit mutatják, az elmúlt hat hónap során két esetben jegyeztük fel, hogy megteremtődtek a feltételek a bűnvádi feljelentéshez" - közölte Jocics, aki szerint ezek a bűncselekmények a nemzetek közötti faji, vallási megkülönböztetés keltésére és türelmetlenség szítására irányultak.

Hangulatkeltés

Jocics szerint az elmúlt hat hónap során hét esetben intéztek fizikai és szóbeli támadást magyar nemzeti kisebbséghez tartozó személy ellen. A vizsgálatok egyik esetben sem állapítottak meg nacionalista indíttatást. Az elkövetők ellen verekedésben való részvételért, vagy erőszakos viselkedésért tettek bűnvádi feljelentést, vagy szabálysértési eljárás indult ellenük.

A rendőrség értékelése szerint a vajdasági polgárok személy és vagyoni biztonsága kielégítő. A sírgyalázások és a templomok elleni vandál támadások elkövetői többnyire részeg fiatalok voltak, nemzetiségüktől függetlenül randalíroztak.

A belügyminiszter ugyanakkor hangulatkeltéssel vádolta a sajtót, mivel az újságok "kikürtölik a történteket a ténymegállapítás és a belügyi vizsgálat lezárulta előtt".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!