Auguszta
-7 °C
0 °C

Magyar sikerek a szerbiai választásokon

2004.09.20. 12:01
Hét városban is második fordulóba jutottak a magyar pártok polgármesterjelöltjei a szerbiai önkormányzati választásokon. Több városban is a Vajdasági Magyar Szövetségé lesz a legnagyobb önkormányzati frakció. A vajdasági tartományi választás hivatalos eredményei egyelőre nem ismertek.
Hét magyar polgármesterjelölt maradt versenyben a szerbiai önkormányzati választásokon az előzetes, nem hivatalos adatok szerint. Valamennyi polgármesterjelölt a legerősebb magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje. A pártnak eddig hét városban - Adán, Csókán, Kanizsán, Kishegyesen, Szabadkán, Bácstopolyán és Zentán - volt polgármestere. A VMSZ az összes említett településen, ezenkívül Óbecsén indított polgármester-jelöltet. Adán kívül minden városban továbbjutott a párt jelöltje a második fordulóba.

Gondot okoz, hogy Szabadkán a jelenlegi polgármesternek, Kucsera Gézának a VMSZ-szel stratégiai partnerségi viszonyban lévő Demokrata Párt (DS) jelöltjével, Oliver Duliccsal kell összemérnie erejét. Hasonló a helyzet Csókán is.

Magyarkanizsán és Zentán magyar-magyar párviadal várható.

A vajdasági parlamenti választásról, illetve az önkormányzati képviselői választásról egyelőre nincsenek összesített adatok. Az MTI értesülései szerint Szabadkán és Csókán a VMSZ-é lesz a legnagyobb önkormányzati frakció.

Radikális Újvidék

A szerbiai önkormányzati választáson két ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) jól szerepelt, s tovább gyengült a kormánypártok támogatottsága. Belgrádban az első fordulóban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic közel három százalékkal lekörözte Aleksandar Vucicot, a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltjét, ők ketten szállnak versenybe két hét múlva a polgármesteri székért. A vajdasági tartományi székvárosban a radikális Maja Gojkovic győzött, három százalékkal hagyta le Borislav Novakovic (DS) jelenlegi polgármestert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!