Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nemzetközi offenzíva a vajdasági magyarok ügyében

2004.09.09. 12:47
Diplomáciai offenzíva indult a vajdasági magyarokat érő atrocitások ügyében. A szocialisták Európa Tanácsban ülő képviselője szerint nem lehetetlen, hogy Szerbia-Montenegrót kizárják a szervezetből. A New York-i székhelyű Magyar Emberjogi Alapítvány szerint Szerbia az amerikai segélyeket is elbukhatja a kisebbségi jogok megsértése miatt.
Közös állásfoglalásban szólalhatnak fel a vajdasági magyarellenes atrocitásokkal szemben a határon túli magyar parlamenti képviselők, jelentette ki Szili Katalin. A házelnök a kezdeményezésen túl az Egyesült Államokban a kongresszus vezetőinek a figyelmét is fel akarja hívni a kisebbség elszomorító helyzetére. A szocialista politikus szerbiai látogatást is tervez, reményei szerint a szerb parlamentben is felszólalhat a magyar kisebbség érdekében.

Fenyegető levelek miatt tett feljelentést a szerb önkormányzat
A magyarországi szerb kisebbségnek címzett fenyegető levelek, röpiratok miatt tett feljelentést a Szerb Országos Önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - közölte az önkormányzat elnöke csütörtökön az MTI-vel. Részletek>>>
Kizárással fenyegetnek

"Szerbia-Montenegró az Európa Tanács (ET) tagja, a szervezethez csatlakozásával vállalta az emberi és kisebbségi jogok védelmét", jelentette ki Szili. Az Országgyűlés elnöke az ET monitoring rendszerének felhasználása, illetve valamiféle szankcionálási lehetőség érdekében a szocialista Gedei József, az ET parlamenti közgyűlésének magyar képviselője segítségét kérte.

"Az ET két képviselőjét már a Vajdaságba küldte, de fel fogom kérni a parlamenti közgyűlést arra, hogy egy ellenőrző mechanizmust is indítson be az ügyben" - jelentette ki Gedei. Véleménye szerint ha Belgrád nem vet véget a kisebbségellenes atrocitásoknak, Szerbia-Montenegrót "végső soron ki is zárhatják" a Tanács tagjai közül.

Felmerülhet az autonómia

Gedei szerint a vajdasági autonómia kérdésének is középpontba kellene kerülnie. A szocialista képviselő nem tartja kizártnak"egy sajátos, a Vajdaságra alkalmazott autonómiaforma" megvalósítását sem. A magyar ET-delegáció szakértői szerint az elmúlt fél évben több mint háromszáz kisebbségellenes atrocitás történt a Vajdaságban, ám a szerb vezetés és a hatóságok nem tettek érdemi lépéseket azok megfékezése érdekében.

A sajtótájékoztatón a New York-i székhelyű Magyar Emberjogi Alapítvány képviseletében részt vett a szervezet vezetője, Hámos László is. Mint mondta, az alapítvány által készített, az atrocitásokat tényszerűen felsoroló húszoldalas dokumentumot eljuttatták amerikai kongresszusi képviselőkhöz.

Amerikában is nyomást gyakorolnak

Többek között ez alapján írt számon kérő levelet Tom Lantos, az amerikai képviselőház nemzetközi kapcsolatok bizottságának rangidős demokrata párti tagja Vojislav Kostunica szerb miniszterelnöknek, Christopher Smith, a képviselőház tagja pedig Boris Tadic szerb elnöknek.

"Kostunica és Tadic válasza egyaránt arra utal, hogy még csak el sem ismerik az atrocitásokat, nemhogy elítélnék azokat", jelentette ki Hámos. Mint mondta, a Szerbiának nyújtható amerikai segélyek három feltétele között szerepel a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása is. Az Egyesült Államok a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszékkel akadozó együttműködése miatt már felfüggesztette a segélyek juttatását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!