Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Újabb hadiipari korrupcióról ír a The Guardian

2007.06.11. 13:01
Az angol-walesi igazságszolgáltatás egykori legfőbb elöljárójának vezetésével indul független vizsgálat a brit BAE Systems hadiipari cég korrupciógyanúsnak tartott ügyeiben. A The Guardian újabb titkos kifizetések nyomára akadt: a Thatcher-kormány egykori tanácsadója a lap szerint több mint 13 millió fontot kapott a BAE Systemstől.

Jóllehet a brit kormány folyamatosan elveti az egyre duzzadó botrány tavaly leállított hivatalos vizsgálatának újraindítását, a BAE - a legnagyobb európai hadiipari csoport - most maga közölte, hogy "független etikai vizsgálatot" kezdeményez értékesítési eljárásainak feltárására.

A vizsgálóbizottságot a BBC hétfői értesülése szerint Lord Woolf nyugalmazott lordfőbíró vezeti. A saját kezdeményezésű vizsgálat célja állítólag annak bebizonyítása, hogy a BAE Systems nem követett el semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet hadiipari - főleg harci repülőgépek értékesítéséről szóló - szerződéseinek megkötésekor.

A korrupciógyanú érinti a Gripen harci gépek kelet-európai terjesztését is. A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripeneket értékesíti.

A brit sajtó jelenleg elsősorban a BAE ennél sokkal nagyobb értékű szaúdi szerződésláncolatára összpontosít, különösen azóta, hogy a brit kormány ennek hivatalos vizsgálatát "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva decemberben leállíttatta.

A BBC, valamint a legnagyobb brit baloldali lap, a The Guardian a múlt héten egybehangzóan azt jelentette, hogy a BAE Systems tíz éven át évente 120 millió fontot fizetett titokban Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének, Bandar bin Szultán hercegnek. A szaúdi trónörökös fiának, akinek állítólag kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben.

A The Guardian újabb titkos kifizetések nyomára akadt; ezek kedvezményezettje egy lobbista, akinek szerepe nem teljesen tisztázott. David Hart, aki annak idején a Thatcher-kormány tanácsadója volt, a lap szerint "több mint 13 millió fontot" kapott a BAE Systemstől. A pénz Hart egyik cégéhez érkezett, amelyet névtelenül jegyeztek be a Brit Virgin-szigeteken, és amely számláit az adóparadicsomnak számító Guernsey szigetén vezeti.

A The Guardian jogi forrásai szerint nem világos ennek a kifizetésnek a célja; a jelenleg "súlyos beteg" Hart családja annyit mondott, hogy az átutalás nem a BAE szaúdi ügyleteihez kapcsolódott.

A felmerült korrupciós gyanú miatt a BAE Systems szerződéseit a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) vizsgálni kezdte. A kormány azonban ezt a vizsgálatot állíttatta le az év végén, miután - nem hivatalos értesülések szerint - Szaúd-Arábia kilátásba helyezte a hatalmas értékű szerződés és a terrorellenes együttműködés felmondását, sőt a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakítását is.