Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szorul a hurok Bagdad körül

2003.04.04. 20:18
Tommy Franks tábornok, a szövetséges erők parancsnoka el akarja kerülni a házról házra vívott utcai harcokat, Bagdad "agresszív" körülzárására készül, és jól kiválasztott célpontok elleni légi csapásokkal sietteti az iraki rezsim összeomlását.
Nehéz fegyverzetű egységek törnek be a város stratégiai pontjain, hidakat, erőműveket foglalnak el, arra törekedve, hogy kicsalogassák a Különleges Köztársasági Gárda alakulatait rejtekhelyeikről, hogy a levegőből is támadhassák őket - írja a pénteki The New York Times. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) osztagai és a különleges műveleti erők pontszerű rajtaütéseket hajtanak végre katonai és politikai célpontok kiiktatása végett.

Lézervezérlésű bombák

Az újság kiemeli, hogy a légierőre rendkívül fontos szerep vár Bagdad ostromában. A légierő a bagdadi célpontok elleni támadásban lézervezérlésű bombákat fog használni a műholdvezérlésű JDAM helyett, hogy korlátozza az úgynevezett járulékos kárt. A lézervezérlésű bombákat földi célravezetők irányítják, és a célpontok azonosításában számítanak az irakiak támogatására.

A műholdvezérlésű bombák esetében előre betáplálják a célpont földrajzi koordinátáit. Az "összfegyvernemi közvetlen támadó lőszer", a JDAM ráadásul 500 és 1000 kilogrammos "kiszerelésben" áll rendelkezésre, míg a kisebb hatóerejű, 250 kilogrammos lézervezérlésű bombák kisebb pusztítást okoznak. A feltételezések szerint az irakiak még mindig jelentős légvédelmi tüzérséggel rendelkeznek Bagdadban és környékén. Föld-levegő rakétákat korábban is indítottak, de célravezető radarok nélkül, mivel bekapcsolásuk kiváltotta volna a radarkereső amerikai rakéták válaszcsapását.

Lélektani kampány

Az amerikai hadvezetés nagyszabású lélektani kampányt indít az 5 milliós fővárosi lakosság meggyőzésére. Egyúttal fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy a 4. gépesített hadosztály mihamarabb Bagdad alá érjen, hogy legalább egy rész bekapcsolódhasson a főváros ostromába.

A The New York Times szerint jelentős szerepe volt a légteret uraló szövetséges légierőnek abban, hogy az amerikai erők rendkívül gyorsan Bagdad alá értek. A légi hadjárat szétzúzta az iraki Köztársasági Gárda Medina és Bagdad hadosztályait, mielőtt harcba kerültek volna a 3. gépesített lövészhadosztállyal és az 1. tengerészgyalogos expedíciós erővel. Becslések szerint a 2500 iraki harckocsiból több mint ezret pusztítottak el a légi csapások.

A lap értesülése szerint a Köztársasági Gárda több hadosztálya - köztük a Hammurápi - megtépázva, de még mindig védi állásait a fővárostól nyugatra, északra és keletre. Ezek az egységek azonban igen nehéz napoknak néznek elébe, tekintettel az amerikai légierő elsöprő fölényére. A légierő immár a tallili iraki légi bázison tölti fel harckocsi-elhárító A-10-es harci gépeit.