Géza
-11 °C
-4 °C

Egy hónapig is tarthat Bagdad elfoglalása

2003.03.21. 15:09
Deák Péter szerint az amerikai és brit erők a jövő hét közepére, végére elérhetik Bagdadot, az iraki főváros teljes megszállása azonban egy hónapig is eltarthat. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a szárazföldi gyors előrenyomulásnak fő oka, hogy a szövetséges erők jelenleg sivatagos területeken haladnak, az iraki védelmi erők pedig a városok környékén sorakoztak fel.
A katonapolitikai szakértő az MTI érdeklődésére pénteken kifejtette: már az ország belsejében vannak azok az erők, amelyek egy nagy erejű támadás esetén "célra irányítják" a különböző alakulatokat. Megjegyezte: a támadók minél jobban az ország belsejébe jutnak, annál nagyobb ellenállással kell szembenézniük, különösen a főváros esetében. Deák Péter hozzátette: az iraki politikai és katonai elit átmentési kísérletei - amelyekre már vannak jelek - segíthetik a szövetségeseket.

Elesik-e a síita központ?

Nógrádi György szerint a következő 24 órában több fontos kérdésre is válasz születik. Így például kiderül, hogy elesik-e Irak második legnagyobb városa, a síita központ Bászra, és ezzel amerikai kézre kerül-e az egyetlen kikötő, elvágva ezzel az iraki utánpótlási forrásokat.

Ugyancsak kiderül, hogy sikeres volt-e az első amerikai csapás csütörtök hajnalban, amikor az iraki vezetők feltételezett rejtekhelyére indítottak manőverező robotrepülőgépeket. Azóta ugyanis nem lehetett élő adásban látni Szaddám Huszeint. Hozzátette: az is elképzelhető, hogy az iraki vezető azért nem jelenik meg élő adásban, mert akkor rögtön célpontként szolgálna.

Az irakiak a városoknál várnak

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a szárazföldi gyors előrenyomulásnak fő oka, hogy a szövetséges erők jelenleg sivatagos területeken haladnak, az iraki védelmi erők pedig a városok környékén sorakoztak fel. A szakértő szerint nagy kérdés, hogy az amerikai csapatok miként tudnak átkelni az Eufrátesz folyón, amely jelenleg igen széles, és ezért ott viszonylag jól védhető állásokat lehet kialakítani.