Szilárda
0 °C
6 °C

Támadás az amerikai főhadiszállás ellen

2003.11.05. 01:29
Több heves robbanás rázta meg kedden este az iraki főváros központját. Újságírók helyi idő szerint 20 órakor füstfelhőket láttak az amerikai megszálló erők főhadiszállása felett. Spanyolország 'konzultációra' visszahívta Bagdadból diplomatáit.
Egy iraki őrszem a helyszínen azt közölte a Reuters tudósítójával, hogy legalább három robbanás történt a főhadiszállás területén. "Sok katona ide-oda szaladgált, kitört a pánik. Sebesülteket nem láttam" - mondta a katona.

A robbanásokban a koalíciós erők négy embere sérült meg, közölte a Pentagon Washingtonban. Egy személyt a helyszínen elláttak, hármat kórházba szállítottak.

Egyelőre nem világos, hogy a sérültek katonák, vagy civil személyek. A robbanások az amerikai védelmi minisztérium szerint az amerikai kormányzati negyeden kívül történtek. Nem ismeretes, hogy honnan indították a támadást, jelentette ki a minisztérium szóvivője. Minden jel szerint gránátokat vagy rakétákat lőttek ki az érintett területre.

Lezárták Szaddam rezidenciáját

Az újságírók nem közelíthették meg a megszálló erők által használt palotakomplexumot, amely korábban a megdöntött diktátor, Szaddam Husszein rezidenciájaként szolgált.

Koraeste Bagdad kormányzati negyedében, az úgynevezett zöld zónában három mozsárgránát is becsapódott, viszont ezek nem okoztak károkat. A zöld zóna Bagdad központi részén, a Tigris nyugati partján terül el.

Beletartozik Szaddam egykori elnöki palotája, amelyet ma Paul Bremer amerikai főkormányzó használ, egy nagy konferenciaközpont, amelyben többek közt az amerikai sajtóközpont kapott helyet, egy amerikai katonai kórház és a Hotel Rashid, emlékeztetett a dpa.

A Rashid Hotel kiürítve

Ez utóbbi hotelban laktak nem sokkal ezelőttig az amerikai közigazgatás és hadsereg tisztségviselői. A Rashidot azonban kiürítették, miután október 26-án ismeretlenek rakétatámadást intéztek az épületegyüttes ellen.

Ebben a támadásban egy amerikai tiszt vesztette életét, három személy pedig megsérült. Paul Wolfowitz amerikai védelmi minszterhelyettes, aki bagdadi látogatása miatt a hotelben tartózkodott, sértetlenül megúszta a támadást.

Spanyolország visszahívja diplomatáit

Ana Palacio spanyol külügyminiszter bejelentette, hogy a merényletek miatt Jordániába helyezték át az ország diplomatáit. Sajtóértesülések szerint a spanyol követség négy munkatársa mégis Bagdadban marad.

A kivolulás csak "ideiglenes intézkedés". A diplomaták haladéktalanul visszatérnek Irakba, amint az ottani viharos helyzet rendeződik. José María Aznar spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy a diplomatákat "konzultáció céljából" hívták vissza.

'Csupán tájékozódás'

A spanyol kormány csupán az iraki helyzetet kívánja értékelni, kivonulásról nincs szó. A spanyol Egyesült Baloldal azt követelte, hogy Aznar tájékoztassa a parlamentet a diplomaták visszahívásáról.

Spanyolország az iraki háborúben a kezdetek óta az USA pártján volt. A madridi El Mundo beszámolója szerint Spanyolország mintegy 20 civil hivatalnokot vont most vissza Irakból. Ezek közé tartoznak a követség munkatársai és az amerikai irányítású iraki civil kormányzóság spanyol tagjai.

A spanyol titkosszolgálat egyik tisztjét nemrégiben bagdadi lakása előtt gyilkolták meg. Spanyolország jelenleg kereken 1300 katonáját állomásoztatja Irakban. Az ENSZ már valamennyi külföldi munkatárság visszahívta Bagdadból.