Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Bagdad erős tűz alatt

2003.03.24. 02:49
Pusztító erejű robbanások rázták meg hétfő hajnalban Bagdadot, amint a szövetséges légierő harci gépei átrepültek a város felett egy nappal azután, hogy iraki rendőrök és biztonsági ügynökök állítólag katapultált amerikai vagy brit pilóták után kutattak a Tigris folyóban és partjai mentén.
A Reuters, az AP és az AFP bagdadi tudósítói egyöntetűen arról számoltak be, hogy a péntek esti, "döbbenet és rettenet" elnevezéssel emlegetett elsöprő erejű légicsapások óta a leghevesebb támadás érte hétfő hajnalban, helyi idő szerint hajnali három óra körül az iraki fővárost és környékét. Légiriadó nem volt, az iraki légvédelmi ütegek egyelőre nem léptek működésbe.

Több nagy robbanás Bagdad központjában és délkeleti részén történt, és hatalmas porfelhő, szélesedő lángnyelvek jelzik a becsapódásokat. A Reuters szerint találat érhette az iraki légierő főhadiszállását vagy annak közvetlen környékét.

Kora délelőtt támadhatnak a B-52-esek

Az előző, szintén nagy erejű légicsapás vasárnap este, helyi idő szerint fél tizenegy körül érte Bagdadot. Eközben Nagy-Britanniából, a fairfordi légitámaszpontról újabb amerikai B-52-es hadászati bombázók indultak bevetésre. Az első repülő közép-európai idő szerint hétfő hajnali egy órakor szállt fel. A B-52-esek 5-6 óra alatt teszik meg a mintegy 4 ezer kilométeres utat az iraki hadszíntérig, így részvételükkel reggeli, kora délelőtti támadás valószínűsíthető.

Az iraki hadműveletet irányító amerikai főparancsnokság nevében vasárnap John Abizaid altábornagy kijelentette: az amerikai-brit-ausztrál előrenyomulás a tervek szerint halad, és azzal lehet számolni, az első csapatok hamarosan megközelítik Bagdadot.

Elfogtak egy szövetséges katonát Bagdadban?

Magyar idő szerint vasárnap éjjel a UPI hírügynöség egy libanoni televízióra hivatkozva azt közölte, hogy vasárnap elfogtak egy katapultált amerikai pilótát Bagdadban. Az LBC TV szerint egy amerikai repülőt ejtettek foglyul.

Nem hivatalos brit vélemények szerint nem kizárt, hogy megrendezett színjáték volt az a lázas kutatás, amelyet iraki rendőrök és katonák hajtottak végre Bagdadban, állítólag lelőtt és az iraki fővárosba ejtőernyővel leereszkedett szövetséges pilóták után.

A brit királyi légierő (RAF) katari expedíciós parancsnoksága vasárnap kora este, többszöri ellenőrzés után hivatalosan is közölte, hogy egyetlen repülőgépe sem hiányzik a kuvaiti-iraki határövezetben hajnalban eltűnt Tornadón kívül. A RAF egy Tornado típusú repülőgépe viszont eltűnt még vasárnap hajnalban a kuvaiti-iraki határövezetben. A gép hivatalos brit megerősítés szerint egy amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüzének áldozata lett. Az eltűnt brit gép egy Tornado GR4-es volt, a Tornado sorozat földi célpontok támadására kialakított változata