Emőke
-4 °C
9 °C

Bagdad szürke füst alatt

2003.03.25. 13:11
Huszein Köztársasági Gárdájának laktnyáit támadták a koalíció gépei hétfőn és kedden Bagdadban. A város utcái szinte teljesen üresek, a várost fölé szürke füst borul.
Hatalmas robbanások rázták meg Bagdadot kedden, az amerikai légierő hevesen támadta az iraki főváros külső kerületeit. A robbanások már hétfőn éjjel elkezdődtek, főleg a város déli részén, ahol a Huszein Köztársasági Gárdájának bázisai vannak - jelentette az AP.

Füst Bagdad felett

A város utcái szinte teljesen üresek, mert a koalíciós csapatok közeledtével a lakosság utcai harcokra készül. Az éjszakai bombázások alatt még a kutyák sem ugattak, de a késő esti imára hívó müezzin hangja tisztán hallható volt. A hűvös szél szürke füstöt fúj Bagdad fölé, amely a város körül ásott, égő olajjal teli árkokból száll fel. Az iraki hadsereg ezzel próbálja megnehezíteni a támadóknak a célpontok azonosítását.

Támadnak a helikopterek

Több ezer amerikai tengerészgyalogos tart Bagdad felé. A konvojok a mellékutakon haladnak, hogy elkerüljék a lakott településeket. Washingtonban bejelentették, hogy az amerikai hadsereg már helikopterekkel is támadja a Bagdad környéki erőket.