Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Huszonöt irakival végeztek az öngyilkos merénylők Bagdadban

2004.01.18. 11:25
A legfrissebb mérleg szerint legalább huszonöt, többségében iraki személy vesztette életét vasárnap reggel Bagdadban az amerikai vezetésű szövetséges erők főhadiszállása előtt elkövetett pokolgépes merényletben. A nagy erejű detonáció másik 95 embert megsebesített.
Feltehetően öngyilkos merénylők hajtottak gépkocsival az épület főbejárata elé, ahol működésbe hozták a járműbe rejtett pokolgépet - közölték amerikai katonai források. A legújabb mérleg szerint 25 személy - köztük az amerikai védelmi minisztérium két munkatársa - vesztette életét A nagy erejű detonáció további mintegy 130 embert megsebesített - közölték amerikai és kórházi források. Három fővárosi kórházba a merénylet öt halottját és 71 iraki sérültjét szállították.

Tekintse meg képeinket!
A merényletet Bagdad szigorúan őrzött részében, az amerikai vezetésű szövetséges erők által főhadiszállásnak használt épület főbejárata előtt követték el. Szemtanúk elmondása szerint egy, vagy két gépjármű hajtott a bejárathoz, s rögtön ezután következett be a detonáció. A légnyomás nagy részét az épület előtt elhelyezett betontömbök felfogták ugyan, a robbanás azonban számos halálos áldozatot szedett és sokakat megsebesített az épület előtt tartózkodó személyek közül.

Az épület előtt vasárnap reggel sok álláskereső, illetve ügyeit intéző iraki állt sorba. A detonáció következtében több gépkocsi kigyulladt, az amerikai haderő harckocsikat vezényelt a helyszínre.

Mark Kimmit amerikai tábornok bagdadi sajtóértekezletén azt közölte, hogy a merénylet legalább 20 emberéletet követelt. A vasárnap az arab országban munkanap, ezért az épület előtt nagy számban álltak sorba bebocsátásra várva a szövetségesek által alkalmazott vagy éppen állást kereső, ügyeiket intéző irakiak. A merénylet időpontjában ráadásul sok, munkahelyére igyekvő ember is tartózkodott a közelben. A robbanás hatására az épület előtt parkoló több gépkocsi kigyulladt. Az amerikai haderő harckocsikat vezényelt ki a helyszín biztosítására.

Az ötmilliós Bagdad központját legutóbb hétfőn rázta meg nagyobb robbanás, azt egy aknavető robbanása idézte elő. December 31-én autóba rejtett pokolgép robbant egy bagdadi étterem előtt, öt személy halálát okozva. Az Irak megszállását ellenző lázadók rendszeresen intéznek támadásokat amerikai katonák, illetve az általuk kollaboránsnak tekintett személyek ellen.