Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Kemény harcokra számítanak Bagdadnál

2003.04.03. 00:56
Mérsékelné a gyors győzelemmel szemben támasztott elvárásokat a Pentagon. Hiába törnek előre akadálytalanul az amerikai alakulatok a Köztársasági Gárda két Bagdadot védő hadosztályának "szétzúzása" után, a fővárost még legalább négy hadosztály védi.
Bár az amerikai csapatok a hírügynökségek jelentése szerint "akadálytalanul" törnek előre Bagdad felé, a Pentagon mérsékelné a várakozásokat a gyors győzelemmel kapcsolatban. "Bonyolult harcokra készülünk Bagdad körül" - jelentette ki Stanles McChrystal, az egyesített vezérkar stratégiai tervezőinek helyettes vezetője.

Elitalakulatok Bagdad határán

Bár az iraki fővárost dél-nyugat felől védő Medina és Bagdad hadosztályokat gyakorlatilag megsemmisítették a szerda hajnal óta harcokban, a katonai vezetés szerint Bagdad közelében további elitalakulatok várhatnak az amerikaiakra.

A 3. gyalogsági hadosztály egységei napközben bevették Kerbalát, tizenötezer katonájuk átkelt az Eufráteszen és huszonöt kilométerre megközelítette Bagdadot. A Köztársasági Gárda napok óta folyamatosan bombázott hadosztályai csak "szorványos ellenállást" tanúsítottak - idézi McCrhrystalt az AP jelentése.

Csökkent harcképességű hadosztályok

A hírügynökségnek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztviselők szerint a "szétzúzott" Medina és Bagdad hadosztályokon kívül két hetvenszázalékosra és két kétharmadosra csökkent harcképességű Gárda-hadosztály védi Bagdadot.

Negyvenkilenc amerikai halott

Tájékoztatóján McChrystal friss veszteségi adatokat is közölt, ezek szerint az eddigi harcokban 49 amerikai vesztette életét, hét fogságba esett, 15 eltűnt, 154-en megsebesültek.