Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orvlövész ölt meg egy amerikait

2003.06.17. 11:05
Nehézfegyverekkel felszerelt amerikai katonák szállták meg Bagdad központját, miután két robbanás is történt a városban, és több összecsapásról is jelentések érkeztek. A műveletek közben egy orvlövész megölt egy amerikai katonát, majd elmenekült.
Páncélkocsikkal zárták le Bagdad központját az amerikai csapatok, miután két robbantás történt a városban hétfőn. Délelőtt két iraki sérült meg, amikor egy autó robbant fel a főváros központjában egy alagútban, amelyet az amerikai konvojok is sűrűn hasznának. A hatóságok szerint az autó az amerikaiaknak szánt aknára futott. Délután egy iraki nő és kislánya vesztette életét, amikor ugyancsak egy autó robbant fel egy amerikai ellenőrzőpontnál. A robbanás okai egyelőre tisztázatlanok. Kedd reggel örvlövész végzett egy amerikai katonával. A tettes elmenekült.

Huszonkét évig rejtőzködött a falban
Dzsavad Amer Szájed a Szaddám Huszein rendszere ellen küzdő síita Dava párt követője volt. 1981-ben két társát a titkosrendőrség letartóztatta és kivégezte. Szájed ekkor döntött úgy, hogy elbújik az őt ellenzéki tevékenysége miatt üldöző rendőrség elől. Anyja házában lyukat vájt egy válaszfalba, és a körülbelül egy méter széles és két méter hosszú lyukba költözött. Vitt magával egyebek között villanykörtét, petróleumlámpát, serpenyőt és fogkefét is. A 49 éves férfi a huszonkét év alatt mindössze kétszer jött elő rejtekhelyéről. A férfi csak a Koránt olvasta, és a BBC arab nyelvű adásait hallgatta. (MTI)
Házkutatások

Az amerikai csapatok több házat is átkutattak a központ egy olyan utcájában, ahol állítólag a Huszein vezette Baász párt támogatói laktak. Az amerikaiak azt állítják, hogy a házkutatásokban számos fegyvert foglaltak le. Az elkobzott fegyverek tulajdonosai pénzbüntetésre és akár egyéves börtönbüntetésre számíthatnak, mert vasárnap lejárt az kéthetes haladék, ameddig büntetlenül be lehetett szolgáltatni a fegyvereket. Emellett a katonák a Tigris mellett fekvő, egykor a Köztársasági Gárdának helyet adó elnöki palota védelmét erősítették meg. A komplexumban jelenleg az amerikai irányítás alatt álló adminisztráció működik.

Tömeges letartóztatások

A napokban az amerikaiak újabb hadműveleteket indítottak a Huszeinhez hű erők felszámolására. A Központi Parancsnokság adatai szerint hétfő késő estig 156 embert vettek őrizetbe tizenegy rajtaütés során Bagdadban, és elkoboztak számos lőfegyvert, valamint jelentős mennyiségű robbanóanyagot. Tikritben harminchat rajtaütéssel összesen 215 embert tartóztattak le.