Árpád
-2 °C
3 °C

Pokolgépes merénylet egy bagdadi piacon

2004.09.14. 15:00
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedd reggel Bagdad központjában egy rendőrségi toborzóközpont melletti zsúfolt piacon. A merényletnek legkevesebb 47 halálos áldozata és 114 sérültje van. Koradélután újabb robbanás rázta meg Bagdadot.
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló jordániai terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi vezette csoport vállalta a bagdadi pokolgépes robbantás elkövetését.

A nagy erejű robbanás a bagdadi Haifa út közelében történt, egy lázadók és bűnözők tanyájának számító hírhedt környéken, közölte az amerikai hadsereg és az iraki belügyminisztérium. Szemtanúk szerint több tucat ember várakozott a toborzóközpontot is magában foglaló rendőrkapitányság előtt a robbanás pillanatában.

Újabb robbanás Bagdadban
Az újabb robbanás néhány órával azután történt, hogy ugyancsak Bagdad központjában egy parkoló gépkocsiba rejtett pokolgép működésbe lépett és közel félszáz embert ölt meg. Az első jelentések áldozatokat nem említettek, csak annyit közöltek, hogy fekete füstoszlop emelkedett az égbolt felé.
Néhány szemtanú és helyszínen tartózkodó rendőr a történtek hivatalos magyarázatának ellentmondva ugyanakkor arról számolt be, hogy aknagránátok csapódtak be a térségben, amelynek közelében egy leányiskola is van.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint legkevesebb 47 ember vesztette életét és 114 további megsebesült.

Megpróbálják azonosítani a holttesteket

Tekintse meg képeinket!
A robbanás térségében több tucat cipő, ruhafoszlányok, szétszóródott testrészek és húscafatok hevernek mintegy 40 méteres körzetben, számos elszenesedett, szétszaggatott tetem fekszik a földön, miközben a tűzoltók lángokban álló gépkocsikat oltanak. A mentőegységek több holttestet összeroncsolódott piaci elárusítóhelyekből emeltek ki. A Haifa úton hatalmas kráter tátong, mintegy 15 üzlet és legalább kilenc autó megsemmisült.

Számos hozzátartozó sietett a helyszínre, hogy megpróbálja azonosítani családtagját az áldozatok között, miközben a sebesülteket és a holttesteket szirénázó mentőautók szállítják a közeli kórházakba. Csaknem ötven önkéntes jelentkezett véradásra. A terület felett amerikai helikopterek köröznek.

A mostani robbantás körzetében, a Haifa út mentén vasárnap több mint húsz halottat és számos sebesültet követelő összecsapás tört ki amerikai katonák és iraki felkelők között. Az iraki felkelők gyakran támadnak rendőrökre, akiket az amerikaiakkal együttműködő hazaárulóknak tartanak.

Újabb robbanás

Lángokban állt egy terepjáró a bagdadi Hillani tér közelében azután, hogy kedd délután újabb robbanás rázta meg az iraki fővárost, közölték szemtanúk. A kigyulladt jármű állítólag egy gépkocsioszlophoz tartozott, amely az úton elhelyezett robbanószerkezetre futott. A konvojt három olyan típusú autó alkotta, amelyet általában nyugatiak használnak. A detonáció után amerikai helikopterek repültek el a Tigris folyó közelében fekvő körzet felett, a főváros keleti részén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?