Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rakétatalálat érte Bagdad központját

2004.09.26. 11:59
Robbanássorozat volt vasárnap délelőtt Bagdad központjában, Fallúdzsában pedig az amerikai légierő 24 óra alatt harmadszor mért "célzott csapást" terroristák feltételezett gyülekezőhelyére.
Az iraki főváros Karráda bevásárló negyedében rakéta csapódott be egy forgalmas utcára. Legkevesebb egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek - közölték szemtanúk. Mentőautók siettek a helyszínre, az amerikai hadsereg lezárta a környéket. A detonáció következtében egy autó súlyosan megrongálódott és tíz üzlet ablaka kitört.

Kisebb detonációk hallatszottak az amerikai ellenőrzés alatt álló kormánynegyed, az úgynevezett zöld zóna irányából is, ahonnan fehér füstoszlop szállt fel. Az amerikai hadseregnek egyelőre nem volt tudomása erről támadásról.

Felkelők rendszeresen támadják pokolgépekkel, aknavetőkkel és rakétákkal az iraki fővárost, leggyakoribb célpontjuk a zöld zóna.

Célzott csapás Fallúdzsában

Fallúdzsában az amerikai légierő 24 óra alatt immár a harmadik légitámadást hajtotta végre vasárnap az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezér híveinek feltételezett gyülekezőhelye ellen.

A szombat éjjeli "célzott csapás" célpontja a város központjában tartott találkozó volt, amelyen mintegy tíz aktivista vett részt - közölte az amerikai hadsereg.

A támadás következtében nyolcan meghaltak és tizenheten megsebesültek - közölte egy közeli kórház orvosa.

A célpont Zarkávi csoportja

Az amerikai hadsereg közleménye szerint a helyszínen bekövetkezett több utólagos robbanás azt jelzi, hogy ott a terroristák fegyvereket és robbanóanyagokat tároltak.

Zarkávi csoportja, az at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) vállalta magára számos iraki pokolgépes merénylet, illetve a túszok lefejezésével végződő emberrablás elkövetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?