Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Legalább öten haltak meg a bagdadi étteremrobbantásban

2003.12.31. 23:37
Legalább öten haltak meg, amikor a volt amerikai követség közelében bomba robbant Bagdadban. A felrobbantott éttermet külföldiek, főként New York-iak látogatták. A sebesültek száma mintegy harminc, az áldozatok száma tovább nőhet.
Iraki hivatalos közlés szerint legkevesebb öt ember vesztette életét és huszonhárman sebesültek meg szerda este Bagdadban, ahol nagy erejû robbanás döntött romba egy éttermet.

Az áldozatok többsége külföldi. A vendéglátóhelyen szilveszteri mulatság zajlott élõ zenével és hastánc bemutatóval. A helyiségben mintegy harmincan tartózkodtak a detonáció idején, de a tulajdonos úgy véli, hogy akár ötvenen is lehettek a vendégei. A Nabil nevû szórakozóhely egyébként rendkívül népszerû a külföldiek körében, és a Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy szerda este fõként New York-iakkal telt meg a volt amerikai nagykövetség közelében lévõ étterem.

A robbantást nagy valószínûséggel öngyilkos támadó hajtotta végre, és szemtanúk szerint gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel az étterem elõtt. Egyikük elmondta: egy fehér Toyota Corolla a merényletet megelõzõen többször is elhaladt az épületnél, majd utolsó elhaladásakor a közelben tartózkodó férfi azt látta, hogy az étterem biztonsági õre a kocsi felé lõ, de az autó nem állt meg, és ezt követõen két perccel következett be a robbanás, amely után rövid idõre fegyverropogás zaja is hallatszott.

Amerikai katonák azonnal a helyszínre siettek, és lezárták a környéket. A környéken parkoló autók lángba borultak. A szövetséges erõk Bagdadban szerda este fokozott járõrözést folytatnak az iraki fõvárosban, mert félõ, hogy az új esztendõt köszöntõ mulatságokat terroristák merényletekkel akarják megzavarni.