Viola
-6 °C
-2 °C

Véres harcok dúlnak Bagdadban

2008.04.30. 18:36
Március óta csatároznak egy hitszónok milicistái az iraki kormány és az amerikai hdaasereg csapataival. Legkevesebb 925 ember vesztette életét és több mint 2600-an megsebesültek meg azokban a harcokban, amelyek március vége óta zajlanak Bagdad Szadrváros nevű negyedében. Az áldozatok között rendkívül sok a civil, a negyed két kórházába csak az utóbbi 34 holtestet és 112 sebesültet szállítottak be.

Az amerikai erők és az iraki hadsereg katonái az elmúlt hónapban heves harcokat vívtak a síita milíciák fegyvereseivel a Bagdad észak-keleti részén fekvő, kétmillió lakosú zsúfolt szegénynegyedben, amely Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hátországának számít. Közben áprilisban 47 amerikai katona esett el Irakban (50 százalékuk Bagdadban), ami tavaly szeptember óta (akkor 65-en estek el) a legmagasabb amerikai veszteség, de még mindig kevesebb a tavaly áprilisban elszenvedett 104 főnél.

Núri al-Máliki miniszterelnök, aki márciusban maga rendelte el a hitszónok vezette fegyveres erő, a Mahdi Hadserege elleni bászrai offenzívát (a harcok később terjedtek át a fővárosra), szerdán minden korábbinál keményebb hangon nyilatkozott az ügyben, azt hangoztatva, hogy a kormány erővel fogja felszámolni a milíciákat, ha azok maguktól nem teszik le a fegyvert.

Szadrváros két kórháza a nap folyamán azt közölte, hogy március vége óta 421 megölt iraki holttestét szállították be hozzájuk, és több mint 2400 sebesültet részesítettek ellátásban. Tahszin al-Seikli kormányszóvivő ugyanakkor ennél kétszer több, összesen 925 halálos áldozatról és több mint 2600 sebesültről számolt be ugyanerre az időszakra vonatkozóan. Az áldozatok közül sokan civilek, akik két tűz közé kerülnek a zsúfolt nyomornegyedben vívott harcok során.

Szadrvárosban az elmúlt három napban zajlott le az egyik leghevesebb összecsapás, amelyben a milicisták, kihasználva, hogy a várost ellepő homokvihar miatt az amerikai helikopterek nem tudtak a levegőbe emelkedni. számos rajtaütést hajtottak végre az amerikai erők és az iraki hadsereg állásai ellen. Az amerikai erők harckocsi-lövegekkel és föld-föld rakétákkal vágtak vissza, lerombolva több épületet is.

A két szadrvárosi kórház közlése szerint csak az előző 24 órában 34 holttestet és 112 sebesültet szállítottak be hozzájuk. Az amerikai erők kedden azt közölték, hogy 34 milicistát öltek meg több összecsapásban, amelyből az egyik mintegy négy órán át tartott. Szerdára virradó éjjel ugyanakkor az amerikaiak három katonájukat veszítették el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!