Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Negyvennél is több halott az iraki merényletekben

2004.09.30. 21:47
Robbantássorozattal támadtak egy amerikai konvojt Bagdad al-Amel negyedében. A városrészben ma adták át az új csatornarendszert, a robbanás repeszei az ünnepségre összegyűlt tömeg közé repültek. A támadás negyvenkét halottja és százhúsz sebesültje között sok gyerek is van.
Harminchét gyermek és öt felnőtt vesztette életét Bagdad al-Amel negyedében egy hármas merényletben. A városrészen az új csatornarendszer ünnepélyes átadására készülve egy amerikai konvoj haladt át, amikor két autóba rejtett pokolgép és egy útszéli bomba robbant. A támadásért Abu Muszab al-Zarkávi, az al-Kaida iraki vezérének csoportja vállalta magára a felelősséget.

A közeli Jarmuk kórház orvosai szerint harminchét holttestet és legalább százhúsz sebesültet szállítottak a kórházba. A sérültek között is sok a gyerek, írja a Guardian. A BBC tudósítója legalább harmincöt áldozatról tud.

Nem sokkal a bagdadi merénylet után bomba robbant az északi Talafar városában is, a támadásban négy ember életét vesztette, tizenhatan megsebesültek. Bagdad Abu-Gréb negyedében robbanószerrel megpakolt autó hajtott neki egy amerikai ellenőrzőpontnak. A robbanás repeszei legalább hatvan járókelőt sebesítettek meg. A támadásban két iraki rendőr és egy amerikai katona vesztette életét.

Fallúdzsában az amerikai hadsereg bombázása követelt halálos áldozatokat, az amerikaiak légicsapásában hárman vesztették életüket. A hadsereg hírszerzésének értesülései szerint a lebombázott épületben Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezérének csoportja tartózkodott. A hadsereg közleménye szerint a légicsapást másodlagos robbanások követték, ez arra utal, hogy a megtámadott épületben nagy mennyiségű robbanószer lehetett felhalmozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!