Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Pokolgép robbant egy bagdadi hotelnál

2004.05.25. 09:33
Az iraki rendőrség feltételezése szerint a kedd reggeli bagdadi pokolgépes merénylet elsődleges célpontja az ausztrál nagykövetség épülete volt, csak a robbanószerkezet a tervezettnél korábban lépett működésbe.
A gépkocsiba rejtett pokolgép egy szálloda mellett robbant fel. A detonációban legkevesebb öten megsebesültek, köztük egy tízéves fiú válságos állapotban van - közölte egy amerikai tiszt. A helyszínen két másik autó teljesen szétroncsolódott.

A Karma hotel az iraki főváros egyik forgalmas negyedében van, alig 100 méterre Ausztrália bagdadi nagykövetségétől és a közeli ausztrál katonai ellenőrző ponttól. Ebben a szállodában laktak korábban külföldi újságírók, és itt szálltak meg az ENSZ fegyverzetellenőrei a 2003 márciusában kitört háború előtt.

Az ausztrál misszió vezetője és a nagykövetség biztonsági főnöke egyaránt megerősítette az épület közelében történt nagy erejű robbanás hírét, és közölték: a kilenc ausztrál diplomata sértetlen maradt.

A szállodában nem keletkeztek jelentősebb károk, csupán ablakok betöréséről érkeztek hírek. A hotelben az alkalmazottak szerint a robbanás idején néhány egyiptomi és jordániai vendég tartózkodott, valamint egy ifjú iraki házaspár, ők az incidenst követően távoztak.