Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nehezen adja meg magát a Szaddám reptér

2003.04.04. 11:03
Még péntek délelőtt is heves harcok folytak a bagdadi reptér környékén, az amerikai erők a korábbi hírek ellenére eddig csak a létesítmény egy része felett szerezték meg az ellenőrzést. A CNN szerint legalább 400 iraki katona meghalt, a lakosság pedig a város központja felé menekül.
Az amerikai erők péntek reggel elfoglalták Bagdad nemzetközi repülőterének kifutópályáját és néhány más létesítményét, de a légikikötő teljes ellenőrzéséért még heves harc folyik. A Bagdadtól 16 kilométerre délnyugatra lévő Szaddám Huszein repülőtér és környéke közép-európai idő szerint még a délelőtti órákban is heves harcok színhelye volt.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy a repülőtér teljesen, de legalább nyolcvan százalékban az amerikaiak ellenőrzése alatt áll. Ezeket a híreket azóta nem erősítették meg. A CNN szerint a repülőtéri csatában legalább 400 iraki katona esett el. Az iraki állami média egyáltalán nem jelentette a repülőtér elfoglalását.

Lezárták a bejáratot

A repülőtér főváros felőli bejáratát a 3. amerikai gyalogos hadosztály harckocsijai lezárták. Egyelőre nem tudni, hány iraki katona tartózkodik még a repülőtér épületeiben. Az amerikaiak leromboltak több tucat iraki légvédelmi fegyvert és több katonai szállítójáművet. Az iraki rádió arról számolt be, hogy az iraki csapatok 18 amerikai tankot és egy vadászrepülőgépet semmisítettek meg.

Menekül a lakosság

A harcok elől a repülőtér környékéről a város belső része felé menekül a lakosság. A Reuters tudósítója szerint a családok teljesen megrakott autókkal hajtanak a központ felé vezető autópályákon. Beszámolók szerint Bagdad központjában szinte zavartalanul folyik tovább az élet, az utcák egyáltalán nem kihaltak. A városban egyelőre kevés jele van a katonai készülődésnek, csak viszonylag kevés, zöld uniformist viselő géppisztolyos katona áll a városban emelt barikádok mögött.