Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ütközetek Bagdadban és Ramadiban

2006.04.18. 10:37
Bagdadban és Ramadiban is komoly összecsapások voltak a kormányerők és a lázadók között. A fővárosban újabb tizenkét kivégzett áldozatot találtak a síita irányítású belügyminisztérium egyik épületében.

Ötven iraki lázadó támadt rá az iraki biztonsági erőkre Bagdad többségében szunnita vársorészében, Adhamíjában, jelentette a BBC. Az iraki csapatokat amerikai tengerészgyalogosok segítették ki, az egyik tengerészgyalogos tiszt által "szép kis csataként" jellemzett összecsapásban öt lázadó vesztette életét, egy iraki katona megsérült. Amerikai áldozatokról nem érkezett jelentés.

Holttestek a belügyminisztériumban

Az előző nap tucatnyi, fejlövéssel kivégzett, egyes jelek szerint megkínzott iraki holttestére bukkantak a síiták irányítása alatt álló belügyminisztérium egyik épületében. A kivégzettek feltehetően szunniták voltak, ami újabb jele annak, hogy a belügyminisztériumot síita militánsok vonták irányításuk alá. A felekezetek közti villongásnak, ami a szamarai Arany Mecset, a síiták egyik legszentebb templomának februári felrobbantásával kezdődött, több száz áldozata van már.

Ramadiban is szunnita lázadók támadtak rá az iraki biztonsági erőkre, jelentette az AP. A bombával megpakolt autókkal, rakétagránátokkal, gépágyúkkal és kézi lőfegyverekkel felszerelt támadókat itt is az amerikai csapatok segítségével verték vissza. A lázadók két bombával megpakolt autóval próbáltak belehajtani a helyi kormányzati épületbe, miközben velük összhangban egy másik csoport tüzet nyitott az épület tetején őrködő amerikaiakra.

Az AP helyszíni tudósítója nem tudott adatokat szolgáltatni az összecsapások áldozatairól.

Kivégezték a szunnita főnök fivérét

A hétvégén megtalálták az egyik legfőbb szunnita vezető bátyjának a holttestét is. Taha al-Mutlakot, Saleh al-Mutlak az Iraki Front a Nemzetiárbeszédért nevű befolyásos szunnita párt elnöknek a fivérét több hete rabolták el. Az üzletembert fejlövéssel végezték ki.

A felekezetek közti villongások végét a nemzetközi közösség a nemzeti egységkormány felállításától várják. Ez azonban elbukhat a síiták ellenállásán. A kurd, a szunnita és a világi pártok kizárták az együttműködést az Irakot az elmúlt egy évben mkormányzó Ibrahim Dzsafari miniszterelnökkel, de a síiták még nem találták meg a valóban kevés eredményt elérő politikus utódját.