Holttest nélküli fejek Irakban

2006.06.06. 13:11
Az iraki belügyminisztérium kommandósainak tűnő fegyveresek raboltak el ötven embert Bagdad belvárosában. A belügyminisztérium nem tud az akcióról, a kommandósok válogatás nélkül hurcolták el az embereket. Bakubában levágott fejeket találtak.

Kilenc levágott emberfejre bukkantak az iraki fővárostól északra fekvő Bakubában, közölték kedden az iraki hatóságok. A műanyag zacskókba csomagolt fejeket egy gyümölcsösládában találták meg a Bagdadtól 65 kilométerre északra lévő al-Hadíd körzetben, egy főút mellett. Néhány fejen szemkötő volt. Ez már a második ilyen eset Baakúbában és környékén. A hét végén nyolc levágott emberfejet találtak, az áldozatok közül heten rokonok voltak, a nyolcadik pedig egy mecset imámja.

Tömeges emberrablás

A harmadik hónapja tartó felekezeti összecsapások miatt az amúgy sem biztonságos Irakban lassan elviselhetetlenné válik a helyzet. Hétfő este Bagdadban ismeretlen fegyveresek legalább ötven embert ejtettek túszul.

A BBC-nek nyilatkozó iraki biztonsági források szerint a támadók 13 autóval érkeztek meg Bagdad központjába a Szalihíja utcába, ahol iraki, jordániai és szíriai körutazásokat szervező utazási irodák vannak. A fegyveresek az iraki belügyminisztérium különleges alakulatának egyenruhájában voltak, de a belügyminisztérium illetékesei tagadták, hogy a támadóknak felhatalmazásuk lett volna.

Szélsőséges belügyesek

A belügyminisztériumot az előző kormányban a síiták szélsőségesei irányították, alakulataik rendszeres bosszúakciókat hajtottak végre a szunnita kisebbség ellen. Az új belügyminiszter kinevezése az új kormányfő legnagyobb problémája. A rendőrséget is felügyelő minisztérium annyira a síita szélsőségesek befolyása alá került, hogy a nemzeti nagykoalíció szunnita és kurd tagjai semmi esetre sem akarnak beleegyezni, hogy a minisztérium a síiták kezén maradjon.

A keddi támadásban a belügyi kommandósoknak tűnő támadók látszólag válogatás nélkül hurcolták el az utazási irodák alkalmazottait és ügyfeleit. Járókelőket és utcai árusokat is elhurcoltak. Szemtanúk szerint semmilyen módon nem utaltak arra, mi az oka a látszólag letartóztatásnak tűnő, de a belügy tudomása nélkül végrehajtott, így emberrablásnak minősülő akciónak.

Az iraki belügyminisztérium bejelentette kedden, hogy belső vizsgálatot indított az előző napi emberrablás ügyében. A vizsgálat keretében a minisztériumba hívatták asz-Szalhíja rendőrkapitányságának, a biztonsági és a közlekedési rendőrségnek a vezetőjét, tudatta közleményében a tárca. A minisztérium bejelentette, hogy megelőző intézkedéseket hoznak, és mindenkit, aki az ügyben gyanúba keveredik, őrizetbe vesznek.

Békéltető amnesztia

A belügyi gondokkal küzdő kormányfő, al-Maliki kedden békéltető szándékkal 2500 fogva tartott irakinak adott amnesztiát. "Olyan személyek nyerhetik vissza szabadságukat, akik ellen nincsenek nyilvánvaló bizonyítékok, vagy akiket tévesen tartóztattak le" - jelentette ki. ""A szabadon bocsátottak között nem lesznek Szaddám hívei, terroristák, vagy olyan személyek, akinek kezéhez iraki vér tapad" - tette hozzá.  • Hírek
  • Támogatások