Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Véres harcok Bagdadban

2004.09.07. 14:25
Véres összecsapások törtek ki az amerikaiak és a szélsőséges síiták között Bagdad szegénynegyedében, Szádrvárosban. A szélsőségesek Bagdad kormányzójára is rátámadtak, a politikus épphogy túlélte a merényletet.
Legalább harmincnégy halottja van a Bagdad síita negyedében, Szádrvárosban kitört harcoknak, jelentette a BBC. Az egy napja tartó, Moktada Szádr szélsőséges síita vezér hívei és az amerikaiak között zajló összecsapásokban legalább százhetvenen megsebesültek. A harcokban egy amerikai katona életét vesztette, heten megsebesültek.

Viszonzott tűz

A BBC helyszíni tudósítása szerint a városrészben robbanások zaja és gépfegyvertűz hallatszik. Az amerikai hadsereg harci gépeket is bevetett.

Az összecsapások azután törtek ki, hogy síita fegyveresek rátámadtak egy rutinszerű őrjáratot végző amerikai alakulatra. Moktada Szádr ennek megfelelően az amerikaiak "behatolását" okolja a harcok miatt. Állítása szerint szélsőséges híveinek "nem volt más választása, minthogy viszonozzák a tüzet".

Politikusokat támadnak

Mindeközben szélsőségesek merényletet követtek el a város főkormányzója ellen is. A politikus a BBC beszámolója szerint épphogy megúszta a konvoja elleni támadást. Egy másik támadásban életét vesztette az északi Ninive tartomány kormányzójának tizenkilenc éves fia. Leit Dureid Kasmulával autós támadók végeztek. Édesapja elődjét júliusban végezték ki ismeretlen fegyveresek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!