Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatvan halott a bagdadi robbantássorozatban

2005.08.17. 10:26
Két bombát robbantottak egy buszpályaudvaron, majd egy harmadikat egy közeli kórháznál az iraki szélsőségesek Bagdadban. A támadássorozatban két busz is megsemmisült, legalább negyvenen meghaltak.

Legalább hatvanan meghaltak, nyolcvanan megsebesültek Bagdadban három, csaknem egyidőben elkövetett pokolgépes merényletben, jelentette a BBC. Két pokolgép tíz percen belül robbant fel magyar idő szerint hajnali hatkor a forgalmas Nahda buszpályaudvaron.

A harmadik robbantás negyed órával követte a másodikat, az autóba rejtett bomba annál a kórháznál robbant, ahova a buszpályaudvari robbantások sérültjeit szállították. A rendőrség szerint az, hogy a három bomba fél órán belül robbant, arra utal, hogy a támadások szervezettek voltak, céljuk a lehető legtöbb áldozat volt.

A hatóságok az áldozatok számának növekedésétől tartanak. A hármas robbantás az utóbbi időben elkövetett legsúlyosabb támadás volt, írja a BBC.

A Nahda buszpályaudvar Bagdad központi buszpályaudvara, már kora reggel nagyon zsúfolt szokott lenni. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a két detonáció két autóbuszt is darabokra tépett.

"Hallottuk a robbanást, azonnal odarohantunk a kut-bászrai járathoz, ahogy elhagytuk a pályaudvart, láttuk egy busz roncsait, illetve, hogy egy másik, rendőrautókkal körbevett busz is felrobban" - mondta el a brit hírtelevíziónak Ahmed Dzsabur.

A robbanásokban több rendőrautó és személygépkocsi is megsemmisült. Az áldozatok többsége a BBC beszámolója szerint azonban polgári lakos, nagy részük a buszok roncsai között rekedt.