Gizella
9 °C
14 °C

Hatvan halott a bagdadi robbantássorozatban

2005.08.17. 10:26
Két bombát robbantottak egy buszpályaudvaron, majd egy harmadikat egy közeli kórháznál az iraki szélsőségesek Bagdadban. A támadássorozatban két busz is megsemmisült, legalább negyvenen meghaltak.

Legalább hatvanan meghaltak, nyolcvanan megsebesültek Bagdadban három, csaknem egyidőben elkövetett pokolgépes merényletben, jelentette a BBC. Két pokolgép tíz percen belül robbant fel magyar idő szerint hajnali hatkor a forgalmas Nahda buszpályaudvaron.

A harmadik robbantás negyed órával követte a másodikat, az autóba rejtett bomba annál a kórháznál robbant, ahova a buszpályaudvari robbantások sérültjeit szállították. A rendőrség szerint az, hogy a három bomba fél órán belül robbant, arra utal, hogy a támadások szervezettek voltak, céljuk a lehető legtöbb áldozat volt.

A hatóságok az áldozatok számának növekedésétől tartanak. A hármas robbantás az utóbbi időben elkövetett legsúlyosabb támadás volt, írja a BBC.

A Nahda buszpályaudvar Bagdad központi buszpályaudvara, már kora reggel nagyon zsúfolt szokott lenni. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a két detonáció két autóbuszt is darabokra tépett.

"Hallottuk a robbanást, azonnal odarohantunk a kut-bászrai járathoz, ahogy elhagytuk a pályaudvart, láttuk egy busz roncsait, illetve, hogy egy másik, rendőrautókkal körbevett busz is felrobban" - mondta el a brit hírtelevíziónak Ahmed Dzsabur.

A robbanásokban több rendőrautó és személygépkocsi is megsemmisült. Az áldozatok többsége a BBC beszámolója szerint azonban polgári lakos, nagy részük a buszok roncsai között rekedt.