Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Közel 150 halott a bagdadi robbantássorozatban

2006.11.23. 16:43
Három egymást követő robbanás történt Bagdad síita nyomornegyedében, Szádrvárosban. A pokolgépeket a Dzsamila piacon rejtették el, legalább 132-en meghaltak, 200-an megsebesültek.

A BBC szerint legalább 132-en, az AP jelentése szerint 144-en vesztették életüket egy robbantássorozatban Bagdad síita nyomornegyedében, Szádrvárosban. A BBC jelentése szerint a részletek egyelőre elég zavarosak, egyes hírek szerint legalább 200-an megsérültek az iraki háború kezdete óta elkövetett legvéresebb merényletben.

Az iraki egészségügyi miniszter, Ali Sumari állítása szerint 133-an vesztették életüket és 201-en sebesültek meg.

A hírek szerint több bomba is robbant, azt első helyi idő szerint három órakor a Dzsamila piacon, a szunnita lázadók kedvelt célpontján. A szemtanúk szerint éget testek hevernek mindenfelé. A támadást a BBC szerint két újabb pokolgép robbanása követte negyedórás időközökkel. A CNN összesen hat robbantásról tud, jelentésük szerint a korábbi hírek szóltak három robbanásról és aknavetőtűzről.

A szunnita terroristák gyakori módszere, hogy több bombát is robbantanak, így az első robbanás sérültjeinek mentésére igyekvőket is megtizedelve maximalizálhatják a pusztítást.

A merényletsorozattal egyidőben harminc fegyveres, az iraki biztonsági erők szerint szunnita lázadók rohanták meg az egészségügyi minisztériumot. Az épületre legalább három aknagránátot lőttek ki, írja a UPI.