Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csaknem ezer halott a bagdadi pánikban

2005.09.01. 08:09
Káoszba torkolt a síiták zarándoklata Bagdad északi részén. Lázadók négy aknagránátot lőttek a tömegbe, a pánikba esett emberek egymást a földbe tiporva menekültek. Egyes hírek szerint öngyilkos merénylők vegyültek a zarándokok közé.

Csütörtök reggeli információk szerint 965-en veszthették életüket Bagdadban egy aknatámadásban. Biztonsági források a sebesültek száma 465-re teszik, az iraki egészségügyi minisztériumban pedig nem zárják ki, hogy az áldozatok száma végül számottevően meg fogja haladni az ezret. A CNN rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy ötven zarándokkal, akik ettek a mecsetnél, rejtélyes ételmérgezés végzett. Később a rendőrség hivatalosan visszavonta a jelentést.


Tekintse meg képeinket!

A BBC jelentése szerint iraki lázadók aknagránátokat lőttek síita zarándokok közé. A CNN értesülései szerint az aknatámadásban heten vesztették életüket, harminchatan megsebesültek a Kadimija mecset közelében, a város északi részén. A mecset elött több ezer síita gyülekezett zarándoklatra. A BBC értesülései szerint egyelőre egy lázadcsoport sem vállalta a felelősséget a támadásért.

Hatalmas káosz tört ki. A tömegben elterjedt, hogy öngyilkos merénylők vegyültek a zarándokok közé, pánik tört ki, a zarándokok egymást agyontaposva menekültek. A CNN helyszíni tudósítói szerint a legtöbben a közeli Tigris folyón átívelő hídról zuhantak a folyóba, és megfulladtak. A kétsávos híd beszakadt az emberek súlya alatt, és tíz méteres zuhanás után a folyóba hullott.

"Rengeteg gyerek és asszony sírt, pánik tört ki a robbanások után" - nyilatkozta az AFP-nek egy iraki katonatiszt. A francia hírügynökség értesülései szerint az aknatámadások áldozatainak nagy része nő és gyermek.

A Kadimija mecset a síiták egyik legfőbb szent helye, Musza al-Kadim mártír szentélye. A síiták éves vallási felvonulását most különösen kiélezett időszakban, a síiták és a szunniták az alkotmányról folyó vitája közben rendezték meg. A szunniták elutasítják a síiták és a kurdok egyezsége révén létrejött alkotmánytervezetet, amiről még az idén népszavazás döntene.

A feszült helyzetre jellemző, hogy a Reuters tudósítása szerint a város nyugati részén, a nemzetközi repülőtér közelében is hat aknagránát robbant reggel.