Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Több tízezren az ajatollah temetésén

2003.08.31. 15:06
Megkezdődött a robbantásos merényletben elhunyt Bakír al-Hakím ajatollah temetési szertartása. A merénylők kapcsolatban állhatnak az al-Kaidával.
Bagdadban vasárnap megkezdődött a pénteki robbantásos merényletben elhunyt Mohammed Bakír al-Hakím ajatollah, síita vallási vezető temetési szertartása.

#alt#
Fotó: EPA/Ali Haider
Több mint 300 ezren gyűltek össze az iraki főváros északi részén lévő Musza al-Kadhim mecset körül, ahol a főpap földi maradványait felravatalozták. A Mohammed Bakír al-Hakim koporsójával elindult menethez feketébe öltözött asszonyok, éneklő, bosszút követelő emberek csatlakoztak.

A gyászszertartás kedden ér véget, amikor Nedzsefben végső nyugalomra helyezik a főpap maradványait. Előtte több, a síiták számára szent helyre viszik el a koporsót, amely így összesen 180 kilométert tesz meg.

Mohammed Bakír al-Hakím ajatollah az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) vezetője volt. A vallási vezető az iráni teokratikus rendszert tekintette ugyan Irak számára követendő példának, de együttműködött az amerikai megszálló hatóságokkal is, rés észt vett az amerikaiak által beiktatott kormányzótanács munkájában. Az Iránból májusban hazatért ajatolláh több halálos fenyegetést kapott az utóbbi hetekben.

Áldozatok és gyanúsítottak

#alt#
Fotó: EPA/Nabil Mounzer
A Reuters szombati kórházi jelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a pénteki merényletnek kilencvenöt halottja volt, az AP ugyanakkor legalább 85 halálos áldozatról tett említést.

A merénylettel összefüggésben a rendőrség eddig tizenkilenc személyt tartóztatott le. Külföldiek is vannak köztük és valamennyien kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. A külföldiek a szomszédos Kuvaitból, Szíriából érkeztek Irakba és jordániai útlevéllel rendelkező palesztinok is vannak köztük. Az AP által idézett iraki források arról is beszámoltak, hogy a külföldiek az iszlám legszigorúbb szektájához, a vahhábitákhoz tartoznak.

Véletlen áldozat

Két embert lelőttek, két másikat súlyosan megsebesítettek vasárnap az iraki Nedzsefben Moktada asz-Szadr radikális síita vezető testőrei.

#alt#
Fotó: EPA/Nabil Mounzer
A fegyveres testőrök közben tüzet nyitottak egy család gépkocsijára, amely a síita méltóság háza közelében haladt, és nem állt meg jelzésükre az általuk létesített útakadálynál.

Mint az áldozatok családtagjainak és a sebesülteket ápoló kórház orvosainak beszámolóiból kiderült, félreértés okozta a tragédiát. Amikor a gépkocsit vezető családfő látta, hogy akadály emelkedik az úton, azt hitte, hogy fegyveres útonállók akarják feltartóztatni, ezért a gázpedálra lépett, és megpróbálta kikerülni az akadályt - ismertette a beszámolókat a francia AFP hírügynökség.

A testőrök szombaton emelték az útakadályt Moktada asz-Szadr rezidenciája közelében, kevéssel azután, hogy egy gépkocsiba rejtett pokolgép megölte a nedzsefi Ali imám mecsetjében Mohammed Bakír al-Hakím ajatolláhot.

Moktada asz-Szadr és hívei, illetve más radikális síiták sokszor hevesen bírálták Bakír al-Hakím együttműködését az amerikaiakkal.