Sára, Márió
2 °C
6 °C

Robbantássorozat Bali szigetén: legalább huszonöten meghaltak

2005.10.02. 07:56
Legkevesebbhuszonöt személy, köztük négy külföldi vesztette életét és legalább százan megsebesültek az indonéziai Bali szigetén két nyaralóhelyen szombaton elkövetett pokolgépes merényletekben. Az áldozatok többsége külföldi, magyar áldozatról nem érkezett hír.

Harminckettőről huszonötre mérsékelte a bali robbantás áldozatainak hivatalos számát az indonéz belügyminisztérium. A sanglahi kórház egyik vezetője elmondta, hogy ismét átvizsgálták a rendelkezésre álló adatokat, és ez arra enged következtetni, hogy huszonöten vesztették életüket. Valószínűleg több súlyosan sérültet már halottnak véltek.

A harminckét halottról a francia nagykövetség egyik tisztségviselője számolt be, aki végigjárta a kórházakat, hozzátéve, hogy 101 sebesültről értesült. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter bejelentette, hogy legalább egy ausztrál állampolgár életét vesztette a robbantásokban, a Metro indonéz televízió pedig egy japán állampolgár haláláról számolt be. A jakartai francia nagykövetség szerint a halottak között nem találtak francia állampolgárt, a brit külügyminisztérium egyetlen brit áldozatról sem tud, a kanadai külügyminisztériumnak szintén nincs tudomása kanadai halottról. A Metro televízió úgy értesült, hogy a sebesültek többsége turista, kórházi források legkevesebb 35 külföldi sérültről tudnak. Ausztrál, amerikai és dél-koreai turisták bizonyosan vannak közöttük.

Zsúfolt éttermek


Klikk a képre!

A Metro televízió beszámolója szerint az első robbanás a halas éttermeiről híres Jimbaran Beach nyaralóhely egyik éttermének kerthelyiségében történt, egyes források szerint itt több detonáció követte egymást. Egy szemtanú az El Shinta rádiónak úgy nyilatkozott, hogy összesen több mint harminc halottat és sebesült áldozatot látott Jimbaranban, hozzátéve, hogy nyolc holttestet számolt össze, négyen közülük külföldiek voltak. Egy közeli kórházban - amelynek halottasházába nyolc tetemet szállítottak be - elmondták, hogy néhány áldozat fejét leszakította a detonáció.

Tízperces eltéréssel a 30 kilométernyire fekvő Kuta belvárosának üzletekkel szegélyezett sétálóutcáján következett be robbanás szintén egy étteremben, amelyet zsúfolásig megtöltöttek a vacsorára betért helyi és külföldi vendégek. A háromszintes épület súlyosan megrongálódott a robbanásban - jelentette az El Shinta rádió.

Nem tudnak magyar áldozatról

Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium szóvivőhelyettese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca ismerei szerint nincs magyar áldozata az indonéziai Bali szigetén elkövetett terrorista merényleteknek. A jakartai magyar nagykövetség - mondta Szabó Ferenc - felvette a kapcsolatot az indonéz hatóságokkal, és azok megerősítették, hogy az eddigi adatok szerint sem az áldozatok, sem a sérültek között nincs magyar állampolgár.

Busztin György jakartai magyar nagykövet az MTI érdeklődésére, hogy van-e esetleges magyar áldozata a történteknek, elmondta: a helyi hatóságok alighanem csak sok óra elmúltával tudnak tájékoztatást adni a külképviseleteknek az áldozatok kilétéről. A magyar turisták szempontjából a jelenlegi időszak nem kimondott szezonja az indonéziai üdülésnek, bár évente több ezer magyar látogat az országba - tette hozzá, bízva abban, hogy így nincs is magyar az áldozatok között.

Nyilvánvalóan terroristák műve


Tekintse meg képeinket!

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bűncselekménynek minősítve elítélte a helyi idő szerint szombat este nyolc óra körül elkövetett robbantássorozatot. Az államfő a detonációk helyszínére, Kutába és Jimbaran Beachre utazik - idézte az elnöki szóvivőt az El Shinta indonéz rádió.

Ansyaad Mbai vezérőrnagy, a terrorellenes küzdelem egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a detonációsorozat "nyilvánvalóan terroristák műve volt", amit a rendőrség utóbb megerősített. A rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálatok vezetőit estére összehívták a jakartai Halim katonai repülőtérre.

Megismétlődött

Három éve, 2002. október 12-én Kuta Beachen egy éjszakai klubot robbantottak fel terroristák, akkor 202 ember vesztette életét, főként külföldi (ausztrál) turisták. Az akkori merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah regionális terrorcsoportnak tulajdonították. Kuta Beach az egyik legrégebbi, leghíresebb és a külföldiek által talán a legkeresettebb tengerparti része a szigetnek, ahol üzletek, éttermek, bárok és más szórakozóhelyek ezrei találhatóak.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és más országok idén már többször figyelmeztettek indonéziai merényletek veszélyére. Az indonéz államfő legutóbb augusztus végén hívta fel a figyelmet arra, hogy két hónapon belül terrortámadás várható.